Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten i Hallen glömdes bort vid storbrand

/
  • ”Det finns inget solklarare än att vi ska använda våra resurser när det brinner”, säger stationschef Håkan Karlsson och styrkeledare Göran Nilsson vid Hallens räddningstjänst där man nu kräver att larmproblemen rätas ut. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Något gick rejält fel med larmkedjan vid förra veckans storbrand i en maskinhall i Mattmar. Bara tre man från Trångsviken sändes ut tillsammans med fyra man från Nälden för att bekämpa elden. De fick själva kalla på förstärkning från Järpen. Hallens tankbil larmades inte förrän långt senare.

Annons

Maskinhallen, med värden för minst fem miljoner kronor, brann ner till grunden i Åre kommun största brand på över ett år.

Räddningstjänsten i Hallen är inte förvånad över utgången. Stationschef Håkan Karlsson och styrkeledare Göran Nilsson står vid sina blänkande utryckningsfordon och undrar vad resurserna ska vara till när de inte får använda dem.

– När ska de användas om inte vid bränder? undrar Håkan Karlsson.

Efter Mattmarbranden mår hela kåren dåligt. De kallar den ett stort misslyckande.

– Utlarmningen var katastrofal. De egna resurserna var lika med noll. Vi fick bara ett förstärkningslarm, med vatten, säger Göran Nilsson.

Håkan Karlsson instämmer och säger:

– Det här är det mest felaktiga larm som har varit under alla mina 25 år i räddningstjänsten.

Det är inte första gången Hallens räddningskår förbigås i larmkedjan. Redan för ett år sedan började de märka att de inte fick några larm, ens för olyckor i närområdet. I stället kom Trångsviken och Nälden. De påpekade detta för räddningschef Anders Sigfridsson, som kom fram till att de hade rätt, något var fel i den larmplan som Åre kommun skickat till SOS Alarm och som styr hur räddningstjänsterna larmas ut vid olika tillfällen.

Inget gjordes dock för att rätta till problemet.

– Han tog det inte på allvar, säger Karlsson.

Den fulla konsekvensen av detta visade sig förra veckan i Mattmar. Redan i första larmsamtalen stod klart att det gällde brand i en ladugård eller industrilokal, ändå blev det bara ett ”litet larm” där enbart Trångsviken och Nälden kallades ut.

Att mer resurser behövdes insåg de redan innan de kom fram och det var alltså räddningsmännen själva som ringde efter förstärkning. Men enligt Håkan Karlsson och Göran Nilsson var det då redan kört.

– I bränder är det tiden man har emot sig. Man behöver mycket resurser snabbt. Här krävdes det vatten. Blir det inte rätt från början då havererar hela alltet, säger de.

De påstår inte att maskinhallen hade kunnat räddas, det kan mycket väl ha varit för sent ändå. Men hade larmkedjan fungerat, hade alla fyra räddningstjänster larmats ut på en gång så kunde det ha förändrat förloppet. Åtminstone hade de kunnat säga: vi gjorde allt vi kunde.

– Men kommer vi inte, då räddar vi definitivt ingenting, säger Göran Nilsson.

Upprördheten inom räddningstjänsten över detta är stor, och inte bara i Hallen. Det känns som nu måste något göras.

– Sätter vi inte ner foten nu kommer det att drabba tredje person, det vill ingen, säger Håkan Karlsson. Göran Nilsson avslutar:

– Vi kan inte ha ett system där invånarnas egendom och hälsa riskeras. Jag vill inte möta NN på affären och känna att hans olycka förvärrats och vi tvingats stå som några fån utan att kunna göra något.

Mer läsning

Annons