Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningschefen: Vår uppgift är att rädda liv

– Kostnader är inte intressant. Vår uppgift är att rädda liv.
Det säger Åre kommuns räddningschef Anders Sigfridsson med anledning av den heta debatt som uppstått efter onsdagens räddningsinsats i Brasta, Hallen.

Annons

Kommentarerna har strömmat in på LT:s webbsida efter gårdagens artikel där inblandade ungdomar berättade om sitt fritidsnöje – att köra snöskoter på öppet vatten under broarna vid Brasta och filma varandra – som höll på att sluta illa i onsdags.

Det var då Hallens räddningskår, polis och två helikoptrar ryckte ut för att undsätta en 22-åring som hamnat i vattnet då hans skoter sjönk.

22-åringen tog sig själv upp på ett grund där han stod när räddningskåren kom. Eftersom polishelikopter redan var på väg bedömde räddningsledaren att man inte skulle riskera att ta mannen över vattnet igen med räddningsplanka.

Efteråt har räddningstjänsten fått kritik, både av 22-åringens kompisar och deras föräldrar, dels för sitt agerande och dels för att de var uttalat kritiska mot den livsfarliga lek ungdomarna höll på med.

Bland de som kommenterat artikeln är det många som anser är att 22-åringen och hans kompisar själva borde betala kostnaderna för räddningsinsatsen, som i detta fall blev betydande. Detta eftersom deras lek var så huvudlöst dumdristig.

Åre kommuns räddningschef Anders Sigfridsson är medveten om debatten men tänker inte ge sig in på att diskutera kostnader för onsdagens uppdrag. Det gör aldrig räddningstjänsten, säger han.

– Internt kan vi räkna men det är inga siffror som vi publicerar. Det är inte intressant hur mycket den här insatsen kostar. Det är också väldigt svårt att säga hur man i så fall skulle räkna, säger Sigfridsson.

Han fortsätter:

– Om vi säger så här: man får tycka vad man vill om olika personers agerande eller brist på agerande, men vi har bara en grej att gå efter: Vi ska hindra och begränsa skador på människor, egendom eller i miljön.

Räddningstjänsten ska ingripa vid olycksfall eller övergripande risk för olyckshändelse. Men det finns ingen lagstiftning för dumhet, det synsättet har man inte inom räddningstjänsten i Sverige.

Inte heller vill de komma dit.

– Då får vi ju problemet: var drar man gränsen? Hur dum får man vara?

Sigfridsson tycker däremot att man kan ta upp en diskussion i efterhand hur räddningsinsatsen genomfördes.

– Deras agerande – att köra på vattnet och filma – det tycker inte jag är försvarbart. De utsätter ju oss indirekt för fara när vi ska rädda dem på det här stället och det är strömt i vattnet, det ska man också ha i åtanke, säger han.

Beslutet att invänta helikoptern istället för att använda räddningsbräda anser han helt korrekt. Men även om han har förståelse för att räddningsmännen var upprörda över ungdomarnas tilltag så ska det inte yttras hårda ord vid en insats.

– Nu blev det en olycklig stämning. Jag tror att bägge sidor får ta sig en liten funderare vad de håller på med, avslutar Sigfridsson.

Mer läsning

Annons