Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Q vann namnstriden – får heta Q

Pojken Q i Åre får heta Q efter att hans namn prövats i Regeringsrätten.

Annons

De föräldrar i Åre som ville döpa sin pojke till Q har vunnit namnstriden mot Skatteverket efter att ärendet avgjorts i Regeringsrätten. Regeringsrätten har prövat målet enligt 34 § i namnlagen och där framgår att ett förnamn inte ska godkännas om det kan väcka anstöt, om det kan antas leda till obehag för den som ska bära det eller om det av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn. Regeringsrättens utgångsläge är att ett namn ska godkännas, om inte något av de uppräknade kriterierna föreligger.

Regeringsrätten finner inte att det framkommit att namnet Q kan väcka anstöt eller att det skulle kunna leda till obehag för bäraren av namnet. Regeringsrätten finner inte att Q av någon annan anledning uppenbarligen är olämpligt som förnamn.

Regeringsrätten framhåller att valet av förnamn är en så personlig angelägenhet att en omfattande valfrihet måste tillerkännas den enskilde. Att ett förnamn som består av en bokstav skulle kunna tolkas som en förkortning av ett annat förnamn innebär inte att det är ett olämpligt namn.

Mer läsning

Annons