Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterar mot nya busstider: ”Vi behöver vår sömn”

/
  • Eleverna från Åre, från höger Emelie Agnvall, Amanda Boberg och Emma Edfeldt, är inte glada över de tidigarelagda busstiderna. Drygt 130 elever hade i går skrivit på deras protestlista som senare ska lämnas över till Länstrafiken.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

Ändrade busstider upprör elever på Åre gymnasieskola i Järpen. Inte nog med att bussen avgår 25 minuter tidigare – när de kommer fram får de sitta och vänta i upp till en timme på att skolan ska börja. Nu protesterar de öppet för att få tiderna ändrade:

– Vi behöver vår morgonsömn.

Annons

När skolan började förra veckan upptäckte eleverna väster om Järpen till sin förskräckelse att busstiderna ändrats. Plötsligt måste de stiga upp 25 minuter tidigare, vilket inte bara gör dem trötta utan även medför att många inte får i sig någon frukost.

Till råga på allt passar busstiderna inte in med skolschemat. När de kommer fram till Järpen måste de vänta åtminstone 25 minuter – i vissa fall 40 eller till och med 60 minuter – innan första lektionen börjar.

Och eftersom skoldagen inte har kortats ner i andra ändan så blir det långa dagar.

– Det är många som är jättearga, säger Emelie Agnvall, elev i tredje året på naturvetarprogrammet, som med kompisarna Amanda Boberg och Emma Edfeldt på Samhällsprogrammet startat en namninsamling i protest mot de nya busstiderna.

Alla tre bor i Åre och tycker att de får en väldigt dålig start på dagen. Att äta frukost så tidigt klarar ingen av dem av.

Emelie har försökt ta med sig mackor och äta på bussen. Men det blev så knöligt. Det finns heller ingenting att göra på skolan medan man väntar: varken biblioteket eller cafeterian har öppet. Att plugga så dags är svårt.

– Många sitter här och sover på bänkarna, säger Emelie.

Amanda påpekar att man i södra Sverige talar om att senarelägga skoldagen till klockan nio just för att forskning visar att barn behöver morgonsömn.

– Men här ska vi börja tidigare!

Med bussarna åker också högstadieelever som ska vidare till Mörsil och måste hinna till skolstarten där. Att det är bakgrunden till ändringarna bekräftas både av Länstrafikens planeringschef Ruth Ericsson och av chefen för obligatoriska skolan, Yvonne Carehag-Gustavsson.

Carehag-Gustavsson har dock svårt att tro att elever behöver vänta så länge som en timme.

– Men det är klart, bor man i Storlien, då blir det ju tidigt, säger hon.

Eleverna tycker att de som ska till Mörsil kan åka i en egen buss?

– Nej, det är en ekonomisk fråga, det skulle kosta pengar, säger Carehag-Gustavsson.

Skolchefen för gymnasiet Fredrik Bergh säger att skoltiderna flyttades fram en kvart för att stämma med de nya busstiderna, men bussarna kommer av någon anledning fram till Järpen före utsatt tid. Enligt tidtabellen ska det nämligen inte bli ett sådant glapp.

– Vi vet inte varför det blivit så, säger Bergh.

Men det är dålig tröst för eleverna som vill ha sin morgonsömn – och frukost innan de börjar skolan. Hittills har 130 elever skrivit på protestlistorna – 150 har gått med i deras Facebook-grupp.

Mer läsning

Annons