Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proppfullt i Åre – men lugnt firande

/
  • Artister från Wallmans Dippan uppträder för shoppare och besökare i Station Åre.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Förvånade nyårsturister hamnar mitt i en Wallmansshow utanför Ica i Station Åre. Närmast kameran Peter Auki, bakom honom Liza Sandberg, Linus Fagerström och (skymd) Maria Franzén. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Icahandlare Lars Ocklind, i röd slips, hälsar Wallmansartisterna välkomna, från vänster Maria Franzén, Linus Fagerström, Liza Sandberg och Peter Auki (ej med på bilden).Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Åres Icachef Lars Ocklind är supernöjd över årets jul- och nyårshandel. Bättre än i fjol men inte lika hysterisk, lyder hans analys.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Åre är fyllt till brädden av nyårsfirare. När liftarna stänger blir det som vanligt en kaotisk trafiksituation i byn. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Ryssarna Thomas Dubovik, Dmitry Dvorov och Dmitry Cheslikov har kört bil från Moskva för att åka skidor i Åre i sex dagar. Förutom att det inte går åka i högzon är de mycket nöjda med sin vistelse.

Åre var i nyårshelgen proppfullt av nyårsfirare, vilket märkts i sedvanlig stil: kaos i trafiken, långa liftköer och mycket glada handlare.Men årets nyårsafton var förhållandevis lugn.

Annons

På Ica i Åre var butikschefen Lars Ocklind på strålande humör. Han hade inte, som ifjol, tvingats stänga dörrarna och ta in kunderna i portioner, men handeln har ändå varit storartad. Eller som han själv uttryckte det:

– Hade jag inte haft öronen i vägen hade leendet gått runt hela huvudet!

I skidsystemet ringlade sig liftköerna långa, bland annat i Björnen, men flera turister LT pratade med var lite besvikna över att hela övre liftsystemet var stängt.

Exempelvis de tre ryska vännerna Thomas Dubovik, Dmitry Dvorov och Dmitry Cheslikov med sonen Max. De studerade pistkartan och önskade att det gick komma en bit högre upp än trädgränsen. Åtminstone till Östra och Västra ravin.

I nästan tre dagar har de kört från Moskva och kom till Åre för tre dagar sedan. De bor på Bysshuset och firar nyår här i en vecka.

– Vi kommer i första hand för snön och skidåkningen, säger Thomas, som är ingenjör och jobbar för Mercedes Benz hemma i Moskva.

Har ni inte snö i Moskva?

– Jo, men den är smutsig, säger Dmitry.

Åre räknar även i år med 2 000 ryska turister som kommer för att fira sina jul- och nyårshelger.

– De flesta kommer på söndag, berättar Anna Wersén på Skistar, som stod och packde varor på Ica tillsammans med barn från slalomklubben.

– Bokningsläget är jättebra, lika bra som förra året. Exempelvis är Copperhill fullt och det tror jag inte det var under nyårshelgen i fjol, säger Wersén.

Bakom henne, utanför kassorna, höll halva ensemblen från Wallmans Dippan på att förbereda ett framträdande för butikskunderna. Andra halvan kör afterski på Dippan, förklarar Cecilia Dahlbom, Wallmans platschef i Åre.

Det är när liftarna stänger för dagen som det märks hur fullt Åre är. Trafiken korkar ihop sig. I kranarna tar varmvattnet slut.

Nyårsnatten blir hektisk för den förstärkta polisen som i princip åkte från ena anropet till det andra hela natten. Det var mest fylla och en handfull berusade måste omhändertas. Det pågick så sent som klockan tre på nyårsdagens eftermiddag då polis från Östersund hämtade en berusad i Undersåker.

Räddningstjänsten rapporterade däremot en lugn helg med bara en utryckning: en okomplicerad avåkning nedanför Årekompaniet i Åre.

– Det har varit väldigt lugnt, säger Mikael Hagberg, jourhavande räddningsledare i Åre.

Mer läsning

Annons