Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prolympia vill starta friskola i Duved och Järpen

/
  • Nina Widenberg, lärare, och vd Kjell Linde puffade starkt för sitt friskoleföretag Prolympia, som inriktar sig på idrott och hälsa och vill öppna friskolor i Duved och Järpen.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

Utbildningsföretaget Prolympia vill starta friskolor i Duved och Järpen. Men de har inte för avsikt att ställa till det för den befintliga kommunala skolan. Frågan är hur det går ihop.

Annons

Prolympia driver friskolor inriktade på idrott och hälsa.

Sedan fyra år tillbaka finns de i Sundsvall men nu har bolaget ansökt om att få öppna skolor i Duved (förskoleklass-9:an) och Järpen (årskurs 6-9).

Skolledningen har rest runt på informationsturné och efter möte i Järpen förra veckan var det i torsdags Duveds tur.

Ett 25-tal personer kom för att lyssna, varav få var föräldrar. De flesta var lärare och personal från Duveds skola som intresserat följer frågan. För Duveds kommunala skola lär inte stå opåverkad om den får konkurrens av en friskola.

– Då blir väl vår skola tom, kommenterade en lärare.

Prolympias norrländske vd Kjell Linde medgav att han inte hade något svar på den frågan, förutom att Prolympia hoppas på stark inflyttning i Duvedsområdet.

Prolympia finns sedan tidigare i städer men har ingen erfarenhet från byar i utpräglad glesbygd där huvudproblemet är ett bräckligt och vikande elevunderlag.

Det som lockat Prolympia till Åre kommun är möjligheterna till idrott och friluftsliv, vilket enligt Linde passar perfekt med deras inriktning mot idrott och hälsa.

Avgörande för en etablering, förutom beslutet från Skolinspektionen, är enligt Linde Åre kommuns inställning.

– Säger barn- och utbildningsnämnden nej så blir det ingen etablering, menar han.

Samtidigt upprepar han flera gånger att de ”mailbombats” av Årefamiljer, som vill att de öppnar skolor här.

Han sticker heller inte under stol med hur viktigt det är för skolan att få in anmälningar redan nu.

För ju fler anmälningar från föräldrar i området, desto större chans att de får ett positivt besked från Skolinspektionen.

Först i höst blir det klart om företaget får starta skolorna i Åre kommun. Barn- och utbildningsnämndens yttrande ska komma i september och därefter ska Skolinspektionen fatta sitt beslut.

Mer läsning

Annons