Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten sjabblade – nu kräver Åre ersättning

/

Postens sjabbel med Åre kommuns kallelseutskick medförde inte bara inställda kommunstyrelse- och fullmäktigemöten utan också merarbete och extra kostnader för kommunen. Nu kräver Åre kommun posten på ersättning för de extrakostnader som uppstod.

Annons

Som vi tidigare berättat skulle alltså Åres politiker ha träffats i torsdags kväll för kommunstyrelse- och kommunfullmäktigemöten i Undersåker.

Men mötena fick ställas in i sista stund eftersom kallelserna inte kom fram i tid.

Enligt lag ska sådana kallelser vara mötesdeltagarna tillhanda minst sju dagar i förväg. Nu damp de ner i ledamöternas brevlådor bara ett par dagar innan mötesdatum.

Åres kommunalråd Eva Hellstrand (C) säger att hon aldrig varit med om något liknande.

– Jag tycker det är helt otroligt. Att det händer ett enstaka brev är väl inte så konstigt men hela packen, det här är ju jättemycket post!

Enligt Hellstrand är det helt och hållet posten i Sundsvall som har sjabblat.

– De har hanterat kallelserna som B-post trots att det står A-post överallt och är frankerat så. Vi har gjort allting rätt och det bekräftar de på posten i Järpen också.

Utskicket, som var extra omfattande eftersom det gällde två möten på samma datum (3/12), gjordes den 26 november. Kommunsekreterare Nina Pöljö säger att allt skedde rutinenligt, kuverten frankerades och stämplades som A-post i kommunhuset, precis som vanligt. Sedan kom Postens personal och hämtade dem.

Men när de nådde postterminalen i Sundsvall gick något fel. Vad har Posten egentligen inte kunnat uppge.

– Men de friskriver sig helt från ansvar, säger Nina Pöljö.

Kommunledningen tycker att Posten åtminstone bör ersätta kommunen för de extrakostnader som uppstått och har därför skickat Posten en räkning, eller reklamation.

Räkningen är på strax över 12 000 kronor och ska täcka kostnader i samband med att mötena måste ombokas. Att summan är så pass låg beror på att kommunen själv inte blivit debiterad för avbokad lokal och middag i Undersåker.

– Vi har inte heller debiterat för all extra arbetstid, säger Nina Pöljö.

På Posten kan man i nuläget inte förklara vad som egentligen hände med kallelserna i Sundsvall. Men utredningen har nyss börjat; enligt distriktschef Thomas Josefsson vid Posten i Östersund är en kontakt nu upprättad med Åre kommun i ärendet.

– Nu tittar man på vad det är som kan ha felat, men vi har inte kommit längre, säger Josefsson.

Mer läsning

Annons