Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vädjar i brev: Stoppa friskolan i Duved

/
  • Åres oppositionsråd Anna-Caren Sätherberg, S, tycker det vore vansinne att lägga ner Duveds kommunala skola för en sportinriktad friskola. Kanske 10 procent av barnen är idrottsintresserade, vad händer med de andra, undrar hon.

En friskola i Duved vore förödande för hela kommunen, såväl ekonomiskt som pedagogiskt. Det anser den S-ledda oppositionen i Åre som har skrivit ett eget yttrande till Skolinspektionen om Prolympias ansökan om friskoleetableringar i Järpen och Duved.

Annons

Alliansens ståndpunkt är, som LT redan berättat, att en friskola vore bra för Duved, trots att den kommunala skolan då läggs ner.

Oppositionen tycker raka motsatsen. För dem kom alliansens yttrandeförslag mycket överraskande, just med tanke på allt arbete man lagt ner på, och enigt beslutat om, kommunens skolstruktur.

– Vi blev väldigt väldigt förvånade, säger oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg, S,

Hon pekar bland annat på att tjänstemännen, som utrett frågan, inte alls ser positivt på en sådan friskoleetablering utan framhåller att det skulle kosta kommunen mycket pengar.

– Trots det som står i tjänsteskrivelsen tycker alliansen att det är en bra idé. Vi tycker det är jättemärkligt, säger Sätherberg.

Hon anser vidare att den aktuella friskolans inriktning är på tok för smal för att kunna tillgodose barn med andra intressen än sport. I kommunen finns en bred

– Det är ju en skola med sportprofil. Kan de verkligen fånga upp alla elever som har andra intressen?

Positionerna i frågan är dock låsta och i kommunstyrelsen slutade frågan på tisdagskvällen med votering där alliansens yttrande antogs med siffrorna 7-6 och oppositionen reserverade sig.

Men eftersom Skolinspektionen begärt in kommunens yttrande med protokoll och alla bilagor kommer de inte bara att få läsa alliansens yttrande utan även oppositionens, liksom tjänstemannaskrivelsen.Oppositionsrådet Anna Caren Sätherberg hoppas på Skolinspektionen.

– Jag hoppas de kommer att ta till sig tjänstemännens yttrande, som jag tycker beskriver situationen på ett bra sätt, säger hon.

Mer läsning

Annons