Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tror sig ha löst Årerånet

/
  • Polisen tror sig veta vilka som låg bakom rånet mot Handelsbanken i Åre förra hösten. Men troligen kommer ingen att kunna fällas för brottet då utredningen blivit förstörd av en kvinnlig polis i Stockholm.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Rånet mot handelsbanken i Åre är i princip uppklarat. Polisen har starka misstankar mot vissa personer. Men utredningen har förstörts på grund av den kvinnliga polis som åtalats för ha skvallrat till en av de misstänka männen. Det kan göra att Årerånarna aldrig ställs till svars för gärningen.

Annons

Poliskvinnan åtalades den 2 september för dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Enligt åklagare lämnade hon ut information till en man som är intressant i bland annat utredningen om Årerånet. Östersundspolisen hade spaning på mannen, bland annat det fick han information om.

– Kollegan i Stockholm har sabbat utredningen. Vi har våra aningar om vilka rånarna är men i och med att en misstänkt vi hade spaning på fick information av kvinnan så kunde de sopa undan alla spår, säger Kjell Wedin, vid Östersundspolisen.

Rättegången mot kvinnan skulle ha ägt rum i onsdags men ställdes in på grund av att ett viktigt vittne inte kallats, vittnet är den misstänkte som kvinnan ska ha lämnat uppgifter till. Södertörns tingsträtt, där målet ska tas upp, har inte satt upp ett nytt datum för rättegången.

– Åtalet och rättegången innebär medial uppmärksamhet som också ställer till det för vår utredning, säger Kjell Wedin.

I början av oktober rånades Handelsbanken i Älvsbyn. Det gick till identiskt som rånet i Åre.

– Man kan lägga kalkeringspapper över rånen, de är lika, säger Kjell Wedin.

– Den enda skillnaden är iakttagelser av en jägare som gjorde att man kunde gripa personer efter rånet i Älvsbyn.

Även om det kanske inte är samma personer som utfört rånet i Älvsbyn och Åre så tror han att det är samma hjärnor som ligger bakom kupperna.

Enligt Kjell Wedin finns en grupp människor i landet som planerar rån och tar fram kartor till exempel. Planerarna låter sedan några andra utföra det och tar en viss procent i betalning.

– Det är svårt att säga hur vanligt det är men vi vet att det förekommer. Och de här rånen var identiska till tillvägagångssättet, säger Kjell Wedin.

Han har ännu inte gett upp hoppet om att Årerånet ska bli utrett och att de skyldiga ska ställas till svars, men hoppet är inte så stort.

– Man ska aldrig säga aldrig, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons