Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hävde hotellblockaden i Åre

/
  • Poliser från Järpen diskuterar med syndikalisternas ledare Ruben Tastas Duque utanför Grandbygget i Åre. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Syndikalisterna blev först inbjudna att komma in på bygget av byggarna på plats. Sedan försvann byggarna och polisen kom och körde ut syndikalisterna på gatan, där diskussionerna fortsatte.
  • Syndikalisterna Lars Axelsson och Hannes Nygård från Östersund sätter upp blockadbanderollen utanför Grandbygget, där byggjobbarna redan lagt ner arbetet och gått hem.
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

I går morse startade fackförbundet Syndikalisterna, SAC, en indrivningsblockad mot Åres gamla Grand hotell. Men efter några timmar kom polis till platsen och körde bort dem.

Annons
12 syndikalister, de flesta från Stockholm, fanns alltså på plats i Åre i går för att kräva att deras medlemmar skulle få den lön de gjort sig förtjänt av.
- Det handlar om runt 25 latin-amerikaner, spanjorer och turkar som inte har fått betalt, samtliga är medlemmar hos oss, säger Lars Axelsson, syndikalist från Östersund.
Dessa kom till bygget som efterträdare till de 35 polacker, som LT tidigare berättat om, som avbröt arbetet och åkte hem sedan de också hade blivit utan lön.
För SAC-medlemmarnas del handlar det om 680 000 kronor i löneskuld.
Syndikalisterna, varav ett par är personligt berörda, kom till Åre i går morse. Nu gick de direkt till bygget och pratade med den nuvarande arbetsstyrkan, som också den består av utländsk arbetskraft.
De berättade att det var en facklig konflikt och att de fick lägga ner arbetet och stå neutrala om de ville.
De valde att lägga ner arbetet.
- Det är ingen som tillhör syndikalisterna som arbetar här nu, men de lämnade arbetsplatsen när vi kom, jag vet faktiskt inte varför, säger Lars Axelsson.
- Förmodligen ringde de till Patrick (Aguilar-Sturm, en av ägarna, LT:s anm) och frågade vad de skulle göra och han sa till dem att gå.
- Därefter ringde de ansvariga för bygget polisen och anmälde oss för olaga intrång, fast vi anser att vi har rätt att vara där, säger SAC:s företrädare Ruben Tastas Duque.
Detta trots att de först blivit inbjudna till ett rum där de även fick ett värmeelement för att inte frysa.
- Sedan kom de in och sade hej då, nu går vi, säger Tastas Duque.
Varför alla byggnadsarbetare lade ner arbetet och bara försvann kan han bara spekulera i.
Men strax efteråt kom i varje fall polisen och körde bort syndikalisterna från bygget. De fick inte ens hämta sina bärbara datorer och matsäcken som de i all hast lämnat kvar inne på bygget.
- Vi hör vad ni säger men vi kan inte veta vad som är era grejor, vi har bara ert ord för det, sade poliserna.
Därefter fortsatte SAC sin aktion på gatan.
Tastas Duque tror att den nuvarande personalen, som består av främst ryssar, vitryssar och ukrainare, kan råka ut för samma sak.
- Jag befarar att inte de heller kommer att få betalt och vi kan hjälpa dem att säkerställa så de får pengar, säger han.
- Vi försöker även att få tag i polackerna, som jobbade här tidigare, för att se om vi kan göra en gemensam aktion.
SAC har alltså utlyst indrivningsblockad mot Grand Residence Åre och ägarna. Men de ansvariga vill inte komma till förhandlingsbordet.
De utländska arbetarna har blivit skickade till Åre av olika företag i Stockholm och när de inte fick betalt så gjorde de som polackerna, de slutade arbeta och åkte hem till Stockholm.
- Vi har försökt få tag på de ansvariga för att få till stånd en förhandling men de nekar och vill inte prata med oss, säger Lars Axelsson.

Mer läsning

Annons