Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Ett under att ingen skadades under kaos i Åre

/
  • Åres närpolischef Eva Helin säger att nyårsfirandet på Åre torg i år var fullständigt kaotiskt med fulla personer som sprang omkring och sköt raketer kors och tvärs helt utan koll. Hon ska nu se vad som kan göras för att begränsa problemet nästa år. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre torg på nyårsafton var ett kaos av fulla människor som sprang omkring med tända livsfarliga fyrverkeripjäser i händerna. I havet av cirka 3000 nyårsfirare stod polisen maktlös. De hann bara inte med.

– Vi bad till gudarna att ingen skulle bli allvarligt skadad, säger Åres närpolischef Eva Helin.

Annons

Det var första gången Eva Helin jobbade i Åre på nyårsafton och hon är både skakad och upprörd över hur kvällen utvecklade sig. Hon vet att kollegorna i Östersund rapporterade läget i Åre som ganska lugnt, men så upplevdes det definitivt inte av de poliser i Åre som hade yttre tjänst.

I själva verket var det så stökigt att de inte hann skriva rapporter. De hade fullt upp med att försöka avstyra de mest livsfarliga situationerna och de grövsta överträdelserna mot förbudet att smälla av raketer inom tätbebyggt område.

– Vi fick ju prioritera hårt. Sedan hade vi också flera misshandelsfall samtidigt så vi kunde inte lägga så mycket energi på detta med raketerna. Så man bad till gudarna att inget skulle hända, säger Helin.

De var sex poliser i tjänst vid tolvslaget på torget, i ett folkhav som de uppskattade till omkring 3000 personer. De hade fullt upp hela tiden men hann bara med en bråkdel av vad de kunnat göra.

– Rent praktiskt hade vi inte tid, vi gjorde vad vi kunde och ryckte undan raketer när vi såg att det här är riktigt farligt, säger Helin.

Situationen var otäck även för poliserna, som sprang från fall till fall men ändå bara ”krusade ytan”. Över hela torget raglade berusade personer omkring med tända raketer som de oftast riktade rakt fram i stället för uppåt.

Enligt Helin var det rena undret att ingen blev allvarligt skadad. Som det var inträffade bara en känd olycka med fyrverkerier under nyårsfirandet i Åre; en kvinna fick andra gradens brännskador när en raket fastnade i hennes kjol i Ängena, strax väster om Åre.

Poliserna slogs också av att folk var så insiktslösa, både om faran de utsatte sig själva och andra för, och att de bröt mot föreskrifterna. Det var jobbigt, säger Helin:

– De blev väldigt förvånade när vi kom och sade till dem att så där kan ni inte göra. När vi ryckte raketerna ur händerna på dem skrek de: vad f-n gör du!

Eva Helin är fortfarande tagen av händelserna på Åre torg och vill absolut inte se samma historia upprepas nästa nyårsafton. Hon ska därför se över vilket lagrum som finns och även konsultera med kollegor med erfarenhet av liknande situationer, exempelvis i Stockholm där hon arbetat tidigare.

I Åre kommuns reviderade ordningsstadga, som började gälla efter nyår 2009, finns tydligt angivet att fyrverkerier inte får avfyras utan tillåtelse inom detaljplanerat område. I Åre gäller det området som begränsas av Kallströmsvägen i väst, Fjällgården i norr, Frönäsudden i öst och Åre strand i söder.

Mer läsning

Annons