Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peja och Frode i bräschen för Vinnande val

/
  • Peja Lindholm, till vänster, är lika fokuserad på sin maratonkarriär som han förr var på curlingen. Frode Estil har en något lugnare framtoning. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Vinnande val heter ett nytt gränsöverskridande idrottsprojekt som ska förbättra folkhälsan i Nordens gröna bälte. I torsdags var det kick off i Åre med idrotts- profilerna Frode Estil och Peja Lindholm som draghjälp.

Annons

Peja Lindholm och Frode Estil kompletterade varandra på ett intressant sätt när de tillsammans öste ur sina aktiva idrottskarriärer och även tiden efteråt och gav sin syn på både elit- och motionsidrott.

Syftet var att ge inspiration och peppa företrädarna för de ideella organisationer som nu ska omsätta projektet Vinnande Val i praktiken och förmedla bättre folkhälsa i mittregionen.

För vanligt folk att inspireras av elitidrottare kan annars vara ganska svårt, de är ju på en nivå de flesta bara kan drömma om.

Men när förre curlingspelaren Peja berättar om vad som driver honom nu att bli maratonlöpare (”Jag tror många gör det för att man inte vill bli gammal.”) och skidåkaren Frode beskriver sin barndomsdröm hemma i Sörli (”Jag ville bli världsmästare i fotboll, kanske inte så realistiskt”) då blir det väldigt mänskligt och lätt att relatera till.

De gav också för projektet intressanta och användbara inblickar i skillnaden mellan svensk och norsk mentalitet i idrottssammanhang. Exempelvis beskrev Peja målande hur svenska curlinglaget kunde sitta gravallvarliga och tysta och stirra framför sig före en match medan norska laget skojade och skrattade avslappnat på andra sidan rummet.

En sak var de väldigt överens om: Utan glädjen finns det ingen mening att fortsätta idrotta. Tappar man den är det kört.

Efter Frodes och Pejas föredrag fick kick off-deltagarna själva praktisera folkhälsa i upplevelsebadet på Holiday Club.

Mer läsning

Annons