Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppningsfest väntar i Storlien

/
  • Storliens högfjällshotell, som öppnar på nyårsafton. Foto: Elisabet Rydell-jansson
  • Thomas Nyman och Erland Larsson diskuterar menyer i backrestaurangen Rödluvan, som också ingår i driftbolagets ansvarsområde. Båda tror på en stark utveckling i Storlien. Storliens varumärke är så starkt, menar de.
  • Trots 22-gradig kyla är backområdet fullt med jullovsfirare, som då och då går in och värmer sig på backrestaurangen Rödluvan.

”Öppnar nyårsafton”. Anslaget sitter uppklistrat över hela Storlien och nyårsafton närmar sig nu med stormsteg. Duon Thomas Nyman och Erland Larsson och deras hittills rätt fåtaliga personal jobbar febrilt för att hinna få allt klart.

Annons

Det är förstås Högis, högfjällshotellet i Storlien det handlar om. I nästan två år har kolossen varit stängd.

Men nu öppnas det igen. Visst, hotellet är slitet, i stort behov av renovering, men här utlovas heller inga överdåd. På nya hemsidan har man varit noga med att hålla rätt nivå.

Vad man kan lova är billigare priser än Åre. Både på rum och liftkort.

Thomas Nyman förklarar inställningen hos avlidne Lars Nilssons båda svärsöner, som övertagit ansvaret för Nilssonegendomarna.

– Det är inget vidare att ha två stängda fjällhotell, säger han och syftar då på både Storlien och Trillevallen (som öppnade före jul).

De två stängda åren har varit speciellt tuffa för Storlien som by.

– Bara det att man öppnar gör att det blir förändring, säger Nyman.

Taktiken från ägarna är alltså att öppna de bägge hotellen och först se till att de kommer igång, sedan tackla den mer långsiktiga renoveringen och utvecklingen. Ett par miljoner har lagts ner på Trillevallen och här i Storlien putsar man upp det viktigaste i hotellet för att kunna slå upp dörrarna på nyårsafton.

Det viktiga här var att öppna före vecka 10 då Meråker anordnar EM i pistolskytte. Där finns inte bäddar nog, så rumskapaciteten i Storlien behövs.

– Det kommer 1000 personer från 17 olika nationer, och de ska bo här på Högis, berättar Thomas Nyman glatt.

Just nu är det stressigt värre. Beslutet att verkligen öppna hotellet är bara en vecka gammalt, och det fattas fortfarande folk.

– Det var först för en vecka sedan som vi visste om vi skulle få alla tillstånd, förklarar Thomas Nyman, som själv hoppade på det här jobbet i mitten av november.

Nyman kommer närmast från ett femårigt hotelljobb – i Sibirien.

Var?

– Chelyabinsk, Sibirien, känt som världens mest förorenade plats på jorden.

Att han hittat till det här jobbet har att göra med att han väl känner förre Copperhill-VD:n Peter Nilsson, som har det övergripande ansvaret för bägge destinationer, men själv sitter i Trillevallen.

Nyman med sin erfarenhet från hotell kommer att sköta restaurangdelen medan hans partner, Erland Larsson, med sin bakgrund från försäljning, kommer att vara mer i receptionen.

Med ursprunget i Handöl är Erland en hemvändare efter 25 år. Han bor på Rödön med sina döttrar, varav en jobbar i backrestaurangen Rödluvan, som också ingår i ekvationen.

Där är det redan full snurr med stimmiga jullovsfirare som kommer in och värmer sig mellan åken i den 22-gradiga kylan. Thomas och Erland har fullt upp med allehanda uppgifter även här.

Så vad händer på nyårsafton på Högis?

– Det blir nyårsmeny. Dans med Hasse & Co.

Eftersom öppningsbeslutet kom så sent hade de flesta redan nyårsplaner, så hotellet är inte fullbokat, medger Thomas Nyman.

– Men kommer det 100 personer, då är vi nöjda, säger han.

Mer läsning

Annons