Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppenstam frisläppt men misstankarna kvarstår

/
  • Tone Oppenstam framför sitt Grand Residence Åre vintern 2008 då polska byggjobbare fick åka hem utan lön. Nu är samma byggprojekt central i Ekobrottsmyndighetens brottsutredning mot henne.
  • Är det hotellverksamhet eller uthyrning av bostadsrätter som bedrivits här? Det är en kärnfråga åklagaren snart kommer till Åre för att söka svar på.
  • Tone Oppenstam

Affärskvinnan och TV-kändisen Tone Oppenstam har släppts efter en dryg månad i häktet i Stockholm. Men brottsanklagelserna, som huvudsakligen rör hennes Åreaffärer, kvarstår.

– Utredningen fortsätter, vi jobbar på för fullt, säger kammaråklagare Kenneth Larsson.

Annons

I början av februari häktades Tone Oppenstam, anklagad för grova skattebrott, flera fall av bokföringsbrott och osant intygande. Sedan dess har hon suttit på Kronobergshäktet med speciella restriktioner, för att hon inte skulle kunna förstöra bevis och störa utredningen.

Hennes advokaters försök att få henne frisläppt har hittills varit förgäves.

Men på torsdagen släpptes hon sedan kammaråklagare Kenneth Larsson på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm skrivit till tingsrätten och sagt att hon inte behövde vara häktad längre.

– Vi kan fortsätta utredningen även om hon är på fri fot, säger han till LT.

En kollega till Oppenstam som suttit häktad en kortare tid, misstänkt för medhjälp, släpptes också.

Att åtal ännu inte väckts än betyder ingenting, enligt Larsson:

– Någon stämningsansökan har aldrig varit aktuell på det här stadiet, säger han.

Utredningen kommer att fortsätta minst två månader till.

– Det är många förhör som ska hållas, det tar tid, och mycket skriftligt material återstår att gå igenom.

Det har också tillkommit nya misstankar om urkundsförfalskning, det handlar om att vissa handlingar ska ha förfalskats.

Larsson vill inte gå in på brottsanklagelserna i detalj eftersom det fortfarande råder sekretess och så mycket återstår att utreda. Men han bekräftar att det är Oppenstams Åreexploatering Grand Residence Åre som huvuddelen av brottsanklagelserna cirkulerar kring.

– Hon nekar förstås till alla anklagelser, säger Larsson.

Eftersom så mycket av utredningen kretsar kring Åreaffärerna planerar Larsson också en resa till Åre inom ett par veckor.

Här ska han bland annat höra vissa personer och besöka Åre kommun för att titta på handlingar från renoveringstiden.

En kärnfråga i utredningen är vilken verksamhet Oppenstams företag har bedrivit i Åre. Enligt den revision skatteverket har gjort har företaget försökt få tillbaka nära 8 miljoner kronor i moms för bedriven hotellverksamhet i Grand Residence Åre. Skatteverkets syn är att hon inte haft sådan hotellverksamhet utan bara hyrt ut bostadsrätter, en verksamhet som inte är momspliktig. Verket har därför nekat avdragsrätt för moms och istället påfört 1,5 miljoner i skattetillägg.

Tone Oppenstam har överklagat det beslutet. Hon anser sig helt oskyldig till alla anklagelser mot henne och skriver i ett mejl till tidningen Expressen att hon inte lidit av att sitta inlåst men är djupt kritisk mot skatteverket, som enligt henne inte följt gällande regler.

”Att bli utsatt för ett statligt övergrepp, med all sin makt, det har varit skrämmande,” skriver hon.

Mer läsning

Annons