Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olofsson sjungande nöjd efter lyckat möte

/
  • Europa måste bli nummer ett vad gäller miljöpolitiken. Det var budskapet på gårdagens presskonferens med ordförandeskapet, miljöminister Andreas Carlgren, näringsminister Maud Olofsson och Stavros Dimas, EU:s miljökommissionär. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Stavros Dimas är imponerad över nivån på medborgarnas engagemang och miljökunnande i Åre och är tacksam över att Åre blev mötesort.
  • I går var det miljöminister Andreas Carlgrens tur att stå i rampljuset.

En kvittrande glad Maud Olofsson tycker att EU-ministrarnas sessionsarbete i Åre flyter på så bra att det är rena musiken. På gårdagens presskonferens liknade hon det vid körsång.

– Vi har bildat en ekokör och börjat sjunga, utbrast hon.

Annons

Det var den andra presskonferensen sedan de informella ministermötena inleddes och podiet intogs nu av miljöminister Andreas Carlgren och näringsminister Maud Olofsson gemensamt, tillsammans med EU:s miljökommissionär, greken Stavros Dimas.

Dimas, som kvällen innan träffat allmänheten och svarat på frågor på Åre Bageri, sade sig vara mycket imponerad av Årebornas engagemang och kunskap i miljö- och klimatfrågorna. Han var mycket nöjd med valet av mötesord, sade han, och tackade det svenska ordförandeskapet för det.

Presskonferensen handlade mycket om nödvändigheten för Europa att bli nummer ett vad gäller klimat- och energifrågorna.

– Det räcker inte att vara nummer två, det är inte gott nog, sade Olofsson och tillade att klimatförändringarna inte bara ska ses som ett hot – det är också ett gyllene tillfälle, menade hon.

Enligt Olofsson har diskussionerna på mötet har varit positiva från början till slut. För henne var det att jämföra med ljuv musik:

– Vi har just startat en eko-kör här i Åre! Och nu ska vi börja sjunga lite!

Hon brast dock inte ut i sång utan istället gick ordet till Carlgren som sade att detta är det slutliga ”träningslägret”.

– Och vi har skapat ett stort politiskt momentum. Den ekonomiska krisen är den egentliga orsaken till att vi ska tackla klimatsituationen nu. Det bidrar till att lösa båda frågorna, sade Andreas Carlgren.

Förvisso kommer det att krävas stor innovation och teknisk utveckling:

– Vi har diskuterat behovet av tuffa åtgärder och EU är mycket klar på en punkt: vi förväntar oss mer av medlemsländerna. Det behövs också ledarskap och vi är beredda att ta det, det kan vi visa.

Enligt Stavros Dimas handlar det inte om någon utopi.

– Vi har en vision. Under de kommande åren ska vi gå in i en eko-effektiv ekonomi där vi använder resurser och el på ett mycket mer effektivt sätt. Det kommer att gynna både miljön och EU:s konkurrenskraft, sade Dimas.

Mer läsning

Annons