Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljeutsläppet kostade miljoner

Oljeutsläppet i Jämtkrafts fjärrvärmeverk Sösia i Åre i höstas var betydligt mycket värre än vad som då rapporterades. Det var rena turen att oljan inte förgiftade Årebornas dricksvatten. Saneringen har pågått hela hösten och ska fortsätta i flera år.

– Ett dyrt kalas blir det, sammanfattar Dag Viklund, driftschef för fjärrvärme på Jämtkraft.

Annons

Fjärrvärmeverket ligger i känslig natur, vid foten av Renfjället på Åresjöns södra strand, där inga byggen egentligen ska få finnas.

Med tanke på det var de första rapporterna från haveriet ändå lugnande då på morgonen den 30 september.

Räddningstjänst och polis larmades till fjärrvärmeverket sedan det uppdagats att en ventil lämnats öppen kvällen innan. På natten när en pump drog igång rann mellan fyra och fem kubikmeter olja rakt ut.

Enligt räddningstjänsten hade man bra koll på den utspillda oljan. Allt tydde på att det mesta blivit kvar i eller under själva verket.

– Jag bedömer att det är cirka 1,5 kubikmeter som vi inte riktigt vet var det tagit vägen, sade insatsledare Kent Eriksson, som efter de uppgifter han fått inte fann det troligt att oljan var på väg ut mot den Natura 2000-skyddade Åresjön.

Det visade sig senare vara en alltför optimistisk beskrivning.

I själva verket har Jämtkraft och deras inhyrda experter arbetat intensivt hela hösten med dyra och komplicerade saneringsåtgärder. Och det är inte över än.

– Det här får vi jobba med i flera år, säger Jämtkrafts driftschef för fjärrvärme, Dag Viklund.

Oljan stannade inte alls i verket utan rann ner under marken direkt mot sjön. Viklund uppskattar att cirka två kubikmeter försvann den vägen.

– Det var nersmittad jord ända ner till sjön. Oljan har följt med en dräneringsslang kan man väl säga, så vi har sanerat ända ner till sjön, och plockat upp allting som vi har hittat.

All förgiftad jord har grävts upp och fraktats på lastbil till Gräfsåsen för sanering. Sedan har man lagt igen med rena jordmassor.

– Det har vi hållit på med tills nu. Vi har grävt och haft ett djäkla jobb där, säger Viklund och tillägger att man även ”byggt bort” möjligheten att mänskliga faktorn ställer till det på samma sätt igen.

Vidare har man grävt ner kärl för att samla upp oljan under huset, allteftersom den rinner ut.

– Det kan hålla på i flera år men då rinner det ner i en speciell tank, så vi måste ta prover och suga ut.

Vad har allt detta kostat Jämtkraft?

– Vi har nog kört bort massor för en och en halv miljon. Vi har inte fått in räkningarna än men det kan nog kosta två miljoner. Sedan får vi ju se vad vi får hjälp med i försäkringsbitar.

– Ett dyrt kalas blir det, sammanfattar Viklund.

Oljan används på verket för att stödelda när det är kallt. Då räcker nämligen inte fastbränslet. Gränsen går redan vid sex minusgrader, vilket LT avslöjade tidigare i år. Enligt Viklund har den gränsen höjts något.

– Jag tror att nu har vi ju trimmat upp så det är nere på 15 minusgrader, men Åre är inte fullbelagt riktigt ännu. Efter helgerna går nog oljan in ännu tidigare, säger Viklund.

Mer läsning

Annons