Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ocklind: Turisterna ska haja till

/
  • Den här skärmen ska jag sätta upp om nämnden tycker det blir för mycket insyn in  i restaurangen, säger Lars Ocklind, som vill understryka att det inte är något röjarställe han planerar. Allt han vill är att kunna servera ett glas vin till de maträtter som erbjuds. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åres Icahandlare Lars Ocklind vill att turisterna ska haja till av förvåning när de kommer till Åre. De ska tycka att vi är lite tokiga här, menar han. Därför vill han kunna servera ett glas vin i sin nya restaurang - mitt inne i Icabutiken.

Annons
- Men får vi inte det så kör vi ändå, då blir det mjölk, säger Ocklind.
Intill Icas delikatessdisk spikas det som bäst för att få restauranghörnan klar. Håkan Olofsson från Träknulen snickrar på, trots att det är lördag.
På torsdag är det invigning - då bjuder Lars Ocklind in till frukost.
Restaurangen är inte helt okontroversiell, som LT berättade i lördagens tidning. I kommunhuset i Järpen sitter alkoholhandläggare Leif Nord och våndas över Ocklinds ansökan om serveringstillstånd.
Servering i matbutik - det är ju så nytt och ovanligt, inget barnfamiljer väntar sig att träffa på.
- Men det finns på andra ställen, jag tror det är uppåt tio stycken vid det här laget, både Icabutiker och Konsum, säger Ocklind.
Han förstår kommunens vånda, det här kan ju bli ett prejudikat, men han tycker inte att argumenten mot håller. Som exempelvis detta med barnfamiljerna: Ocklind tänker bara servera vin, men i Åres backrestauranger går det dricka starkare saker än så - sedan är det fritt fram att bege sig ut bland barnen i skidbackarna, kanske med egna barn i släptåg.
- I barnområdet Rödkullen kan man dricka snaps. Till och med Toppstugan har tillstånd, säger Ocklind.
Det serveras ju också alkohol vid olika arrangemang mitt ute i skidbacken. Hur inkonsekvent är inte det?
Han visar hur restaurangen, som ska drivas i samarbete med Svenska Turistföreningen, ska fungera. Man köper en bit mat i delikatessdisken och går in restaurangen där man beställer ett glas vin i en särskild disk. Det ska således inte förekomma något drickande ute i butiken.
Och restaurangen är bara början - Ocklind har fler planer på gång. En involverar Wallmans, men den vill han inte prata så mycket om än, förutom att tanken är densamma här: att chocka turisterna, få dem att utbrista "vad har de nu hittat på för tok där i Åre!".
Vad gäller restaurangen är serveringstillståndet är inte den enda utmaningen för Ocklind. Ett annat potentiellt hinder är avtalet, som LT skrev om i lördagens artikel. Enligt detta avtal, som ingicks mellan Holiday Club Åre och stationens ursprungliga ägare Jernhusen och sedermera övertogs av nuvarande ägare Diös, får ingen mat eller dryck serveras i Station Åre. Istället ska resenärer/shoppare vandra över till Holiday Club om törst och hunger faller på.
Detta avtal har stoppat en rad tidigare försök att servera mat och dryck i stationen. Men denna gång tänker Ocklind inte låta sig stoppas. Kanske blir det inte ens ett problem. För enligt vad Holiday Clubs ledning uppgav till LT förra veckan är det inte längre en prioriterad fråga för hotellets del.

Mer läsning

Annons