Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skolnedläggningar i Åre – drabbar de yngsta barnen

/
  • Mattmarföräldrar har kämpat för skolans överlevnad förr och i fredags lyckades de till och med hamna i EU-ministrarnas blickfång med sin banderoll. Det lär dock knappast räcka den här gången. Politikerna tycks stå enade bakom förslaget att lägga ner skolan.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Som om inte neddragningen till tre högstadier vore nog. Nu ska Åre kommun spara ännu mer på skolorna och denna gång drabbas även de yngsta barnen. Mattmars skola försvinner liksom förskolan i Ånn, barngrupperna blir större och verksamheten dras ner.

Annons

De senaste nedskärningsbesluten där den kontroversiella skolflytten från Järpen till Mörsil ingick har inte ens genomförts. Ändå är Årepolitikerna på god väg att genomföra ytterligare nedskärningar.

Det nya sparförslaget, som har diskuterats fram i barn- och utbildningsnämnden, drabbar dessutom de allra yngsta barnen.

– Det är inte roligt, det är det som känns tuffast, säger nämndordförande Leif Nord, M, som tar paus i semestern för att svara på LT:s frågor om sparförslaget.

Bakgrund är som tidigare att Åre drabbas av mindre pengar på grund av mindre skatteintäkter, i likhet med många andra kommuner. Att andra har det lika tufft är dock ingen större tröst, menar Nord.

Inga beslut är tagna än, det sker tidigast i höst. Och eftersom det rör budgetfrågor har kommunstyrelsen och fullmäktige sista ordet.

– Det är fortfarande bara förslag som är lagda men förslagen har vi gjort tillsammans i en extranämnd med både oppositionen, majoriteten och tjänstemän, säger Nord.

Extramötet hölls en kväll på försommaren och hela syftet var att tillsammans lägga ett förslag som man inom nämnden ansåg sig kunna leva med. Det råder med andra ord full enighet över partigränserna - åtminstone i nämnden – att så här kraftiga besparingar måste göras.

De nya förslagen är saker som politikerna, enligt Nord, fann otänkbara för bara ett år sedan.

– Vi försökte i det längsta att låta bli men nu får vi förslagen om överinskrivning på förskolorna till exempel.

Om Mattmars skola säger han:

– Vi ville försöka behålla den som en F-3-skola. Men vi hade ett möte där i våras och jag fick uppfattningen att flera i personalen och bland föräldrarna själva kände att Mattmars skola var på väg att bli för liten. Man får inte den här sociala biten som också behövs på en skola.

Större barngrupper blir aktuellt i Duved, Undersåker och Järpen.

Även nedskärningarna för de äldre barnen, exempelvis vad gäller inackorderingsbidrag för skidgymnasiet och spåravgifter, finner han oerhört tråkiga.

– Det kommer att drabba många, säger han.

Egentligen skulle det krävas ännu större besparing än de 9,6 miljoner som förslagen ger, menar Nord, men detta är vad nämnden anser att kommunen i dagsläget mäktar med.

Men hur har det kunnat bli så illa med Åres ekonomi så fort?

– Verksamheterna kostar pengar och kommunerna får allt större krav på sig att bedriva verksamheter.

Samtidigt som elevantalen gått ner har också kravet på mer och större lokaler ökat, det krävs inte bara klassrum utan även grupprum och andra faciliteter.

Lösningen vore ökad inflyttning och/eller mer pengar från regeringen. Och uppvaktningar görs, menar Nord.

– Men regeringen säger att de sitter i samma sits som vi i kommunerna, de har inte heller mer pengar att röra sig med, säger Leif Nord.

Mer läsning

Annons