Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny samarbetspartner räddar Kretsloppshuset från försäljning

/
  • Kretsloppshuset har varit ute i kylan en tid och ägarna tänkte kasta in handduken och sälja.  Men nu blir det inte så. Ägarföreningen räddar verksamheten genom att arrendera ut huset på deltid till Katarina Paulson och hennes rehabiliteringsverksamhet med hästar. Försäljningsplanerna skrotas och alla parter ser nu ljust på framtiden.Foto: Elisabet Rydell-Janson

På Katarinagården i Vilhelmina får Katarina Paulson fler förfrågningar än hon kan ta emot. Men hon tror att konceptet för rehabilitering av överviktiga i Kretsloppshuset kan bli ännu större.

Annons

Katarina Paulson är socionom och hade jobbat 16 år som polis i Östersund när hon flyttade hem till Vilhelmina vid 40, sadlade om, köpte en kursgård och tio islandshästar för att hjälpa tillbaka till hälsan med hästkraft.

Katarinagården har nu full huggning och när hon letade på internet efter en plats att utöka fastnade hon för Kretsloppshuset, som var till salu.

– Jag tycker om det här med ekologiskt och det skulle vara ett fint ställe också. Men jag tänkte, ska jag verkligen köpa...jag går in och ser om jag kan arrendera det jag behöver.

Så kom det sig att köparen som inte ville köpa träffade säljaren som inte ville sälja. Att komma överens var lätt, om man säger så.

När Katarina sedan såg Sällsjögården (där patienterna ska bo) var det avgjort.

– Det ligger så otroligt vackert. Plus att de har kunskapen om missbruksproblematiken. Jag tänkte, det kan inte bli bättre.

I mars startar verksamheten på Kretsloppshuset. Först med arrende på deltid, de dagar hon är där, för huset, restaurangen och viss utemiljö.

För ridterapin flyttar hon ner några av sina terapihästar från Katarinagården.

– Jag börjar med en grupp men sedan vill jag dubbelköra grupper, så förhoppningsvis i framtiden blir det fem dagar i veckan, säger Katarina, som inte ser några problem att samköra med Kretsloppshusets verksamhet.

Hon kommer ju inte att vara där helger, lov och sommartid.

I Mörsil blir det specialisering på viktproblem.

Idén föddes när hon under arbetet med ungdomar med ADHD i Västerbotten fann att deras föräldrar gick ner väldigt mycket i vikt när de började jobba med sin kroniska stress.

– Då började jag tänka, ska jag inte jobba med övervikt också? Jag fick så mycket förfrågningar.

När hon undersökte saken fanns hur mycket efterfrågan som helst.

I behandlingskonceptet, som är unikt i landet, ingår förutom ridterapi och näringslära även att jobba med Bowens metod, en amerikansk metod hon kom i kontakt med under sitt krishanteringsarbete inom polisen.

Ridterapin har hon själv lagt till för att stärka självkänslan hos patienterna, och jobba med deras kroppsspråk.

Hon understryker att hon hela tiden har läkare kopplade till verksamheten och att patienterna även kommer att erbjudas viktreducerande läkemedel.

Är det svåra fall?

– Det är det som är intressant. De som hört av sig nu är bland annat sådana som har gjort magoperation och går fortfarande upp i vikt, plus att de mår väldigt dåligt av operationen.

En av de läkare jag har såg ju direkt en koppling, att de här människorna hade ju näringsbrist också. I nya magoperationer kortas tarmen av vilket gör att man tar in mindre näring. Äter du då fel, näringsfattig mat så får du näringsbrist.

Mer läsning

Annons