Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny helikopterplatta vid sjukhemmet retar upp Järpenbor

/
  • Här på kullen bakom sjukhusbyggnaden (på bildens vänstra sida) ska helikopterplattan byggas. Bygget börjar senare i veckan.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Infarten till Järpens sjukhusområde med akutintaget. Tallarna till höger på bilden kommer att avverkas för att lämna plats för den nya plattan.Foto: Elisabet Rydell-JansonTräden till höger ska fällas för att lämna plats för helikopterplattan, som ska göra det lättare att nå akutintaget som skymtar mitt i bilden.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Bygget av en ny helikopterplatta vid sjukhemmet i Järpen retar grannarna rejält. De tycker att läget är fel och att plattan blir för dyr. Men argast är de över bristen på information.

– Det är bara jag som på grund av mitt eget snokande har fått brev i brevlådan, säger grannen Gunnar Nilsson.

Annons

Gunnar Nilsson är en av de två grannar som bor närmast skogsdungen där plattan ska byggas. Han fick reda på planerna ryktesvägen och ringde byggkontoret. Där visste man ingenting.

Till slut kom han på att kontakta det kommunala bostadsbolaget Årehus, som visade sig vara projektören. Först då fick han klarhet i vad det handlade om.

– Jag tyckte det var en konstig plats. Vi har inte så mycket skogsbevuxen parkmark i Järpen, säger Nilsson.

I fredags kom brev om att bygget skulle börja den 21 september, alltså i går, och Nilsson är inte glad. Men det är inte plattan i sig han opponerar sig emot. Han är väl medveten om att han själv kan behöva ambulanshelikoptern en dag.

– Men den är på fel plats! Man har ju redan en befintlig helikopterplats men den har ju personalen norpat åt sig för parkering, släpvagnar och allt vad det är.

Om man använder den platsen kan kostnaderna sänkas från 250 000 till 100 000 kronor, tror Nilsson. Personalen kan använda den andra parkeringen, lite längre bort, menar han.

Det nya läget ligger nära hans eget hus men han är inte så orolig att helikoptertrafiken ska störa honom själv, däremot tror han det kan bli jobbigt för de äldre och senildementa på sjukhemmet Tallkronan.

Men det som gör honom allra mest upprörd är bristen på information. Hade han inte aktivt gått ut och tagit reda på hur det förhöll sig skulle han inte ha fått veta ett dyft om planerna, menar han.

– Jag poängterar igen, vi tycker att det är bra att vi får en landningsplats för helikoptern, vi är inte emot det. Men problematiken är ju den att man bör informera, säger Gunnar Nilsson.

Mer läsning

Annons