Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny grupp ska bekämpa grova brott - Åre i fokus

Nya aktionsgrupper ska bildas inom polisen för att bekämpa grov organiserad brottslighet. Den grupp som jobbar i länet ska ha särskild fokus på Åre.

Annons
När gruppen är sjösatt ska kriminella element inte längre kunna lita på att de kan jobba ostört i Åreregionen stora delar av året.
- Det kommer att bli en osäkerhetsfaktor för den kriminella sidan, det kan du vara säker på, säger Börje Öhman, chef för länskriminalen i Västernorrland, som i en och en halv månad jobbat med förberedelser för aktionsgruppen i Jämtlands och Västernorrlands län.
Allt bygger på ett regeringsbeslut från i juli att införa nio aktionsgrupper som ska bekämpa grov organiserad brottslighet, exempelvis narkotikabrott, grova rån och prostitution, men också skattebrott, svart arbetskraft och penningtvätt.
I fredags presenterade Öhman sitt arbete och pekade då ut Åre som särskilt intressant för gruppen i Jämtland.
- Ja, så har vi presenterat det. Det är ju ett av de här heta områdena. Likaväl som vi säger att Sundsvall är navet för narkotikaproblematiken för bägge länen därför att det går ju ofta via Sundsvall, så pekar vi på Åreregionen som ett område som naturligtvis är speciellt intressant.
Årerånet hade varit en typisk uppgift för gruppen hade den funnits i dag. Har ni indikationer att det kan hända fler sådana saker?
- Det ska jag egentligen inte svara på eftersom det inte är mina domäner. Men tittar man på hur det genomfördes så är de ju inga amatörer för då skulle de ha suttit inom lås och bom vid det här laget. Det är ordentligt rekat i förväg, det är professionellt genomfört, de är tungt beväpnade, de eldar bilar och sedan går de upp i rök själva. Så att det är ett led i organiserad brottslighet behöver man aldrig tveka om.
Andra intressanta områden blir, enligt Öhman, det nya fängelset i Östersund, liksom Saltvik i Härnösand. Sådana anstalter tenderar att dra till sig kriminella.
- Vi tror det finns risk för att man etablerar sig i de här länen för att ge lite support till kamraterna som sitter inne. Det är ett arbetssätt som finns bland annat inom MC-gängen.
Är det här ett nytt sätt att jobba för svensk polis, det låter nästan lite amerikanskt?
- Ja, det är det ju. Regionala underrättelsecentra har funnits på försök i tre år i storstadsregionerna. Nu permanentas de för det fungerar så bra. Arbetssättet är nytt. Det fina i kråksången är att man nu avsätter den här resursen.
- Vi har jobbat så här under några år men då har vi hämtat resursen ur den vardagliga verksamheten och då ger ju det ett bakslag någon annanstans.
Som exempel nämner Öhman dieselsmugglingen i Norrbotten.
- Det var ett jättestort ärende där vi var 30-40 poliser från hela regionen, Jämtland var också med. Men det tog vi ur vardagen och det blev tungt.

Mer läsning

Annons