Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny facklig aktion för utländska arbetare som fortfarande inte fått ut sina löner

25 utländska byggarbetare har fortfarande inte fått sina löner för sitt arbete på Grand Residence-lägenheterna i Åre. Det hävdar fackföreningen Syndikalisterna som i går inledde ytterligare en arbetsplatsblockad.

Annons

– Jag tycker det är för jävligt. En grundläggande sak är att man betalar för det arbete man beställt, säger Lars Axelsson, syndikalist från Östersund.

Grand Residence var tidigare en del av Hotell Diplomat Åregården.

Fastighetsbolaget Q-apartment köpte loss byggnaden och målet var att skapa 14 bostadsrätter.

– Det är snart klart. Alla lägenheter är sålda. Vi lägger gräset och sånt just nu. Alla är inflyttade, säger Tone Oppenstam, ägare och vd för Q-apartment.

Vägen till färdiga lägenheter har kantats av bråk.

De 25 utländska arbetarna som Syndikalisterna tog strid för med arbetsplatsblockad i slutet av förra året har enligt Lars Axelsson, Syndikalisterna, fortfarande inte fått betalt.

– Inga löner har betalats ut, säger Lars Axelsson.

Q-apartment har hela tiden hävdat att byggarbetarna måste vända sig till de underentreprenörer som anställt dem. Ett argument som Lars Axelsson inte ger mycket för.

– Det här är en medveten taktik från byggherrens sida. Att lägga ut arbetet på underentreprenörer och sedan inte betala till underentreprenören, säger han.

Vad tycker du om att inga löner betalats ut?

– Jag försöker komma på något ord som är lämpligt för tryck. Men vad ska jag säga. Jag tycker det är för jävligt. En grundläggande sak är att man betalar för sig.

Tone Oppenstam säger till Länstidningen att Q-apartment har samma inställning som tidigare – att facket ger sig på fel part.

Det är den aktuelle underentreprenören som anställt byggarbetarna som Syndikalisterna borde diskutera löner med tycker hon.

– Underleverantören kom i konflikt med sina anställda. Vi tror också att han haft folk som inte haft uppehållstillstånd, säger Tone Oppenstam.

Men Q-apartment är ett schysst företag enligt Tone Oppenstam.

– Vi följer alla lagar. Med alla våra underentreprenörer så har vi frågat om de har anställningsavtal med sina anställda, säger hon.

Enligt Tone Oppenstam så är det inte bara Syndikalisterna som har anledning att vara arg på underleverantören.

– Vi har krav på honom på en halv miljon. Nu är han borta och det är tveksamt om han ens är kvar i Sverige, säger hon.

Syndikalister och facklig verksamhet i allmänhet ger inte Tone Oppenstam mycket för.

– Facken är allmänt kända för att bara gå efter dem med pengar, säger hon.

Mer läsning

Annons