Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar kvinnorna över på bondgården

/
  • Just nu lever hela familjen Bixo-Halvarsson på lantbruket. Men i framtiden planerar de att dels bygga ut mjölkproduktionen, dels att maken Emil ska skaffa sig en sysselsättning på sidan om.
  • Åse Bixo har precis tagit över gården från sin mor som ansvarat för verksamheten de senaste 30 åren.
  • Även om bondeyrket innebär fasta tider då korna ska mjölkas är arbetet väldigt fritt, tycker Åse Bixo. – Det går att lägga upp dagen precis som man vill. Vad som helst kan hända, det blir aldrig tråkig slentrian, säger hon.
  • Allt fler unga kvinnor väljer att utbilda sig inom de gröna näringarna. Åse Bixo, som sedan tre månader tillbaka driver lantbruk i Mattmar, tror att den positiva mediebilden är en av orsakerna. – Tv-programmet Bonde söker fru har gett yrket ett lyft, säger hon.

Allt fler unga kvinnor vill bli bönder. På tio år har andelen kvinnliga gymnasieelever som väljer jordbruksinriktning ökat med 30 procent.

– Tv-programmet ”Bonde söker fru” har gett yrket ett lyft.

Annons

Det säger Åse Bixo, som sedan tre månader tillbaka driver en bondgård med mjölkproduktion i Mattmar.

Det var långt i från en självklarhet att Åse Bixo skulle ta över släktgården i Mällbyn, Mattmar, efter sin mamma. På gymnasiet valde hon mellan en jordbruksutbildning och estetisklinje.

– Jag gick musik, men hade jordbruket som andrahandsval, berättar hon.

Efter att ha arbetat på en gård i Arvesund bestämde sig Åse och hennes man till slut för att ta över släktgården. Hon gick en kortare utbildning på Torsta i Ås och köpte den första april ut sin mor och tog över verksamheten.

Och att jobba och utbilda sig inom de gröna näringarna lockar allt fler unga kvinnor. Statistik från naturbruksgymnasierna visar att andelen tjejer som väljer jordbruksinriktning har ökat med 30 procent på tio år. Ur årets avgångsklasser från naturbruksgymnasierna var två tredjedelar tjejer. Motsvarande siffra för tio år sedan var tre av tio, det visar statistik som LRF tagit fram.

Åse Bixo tror att media har stor del i att intresset för yrket växt så pass mycket som det gjort.

– Tidigare syntes yrket knappt i media, men i och med ”Bonde söker fru” på tv har yrket fått sig ett lyft. Det finns säkert många tonårstjejer som fått en romantisk bild av bondelivet och väljer att utbilda sig, säger Åse Bixo.

Och även om yrket kanske inte är lika romantiskt som det ser ut på tv tycker Åse att de unga kvinnor som väljer att utbilda sig inom jordbruket gör ett bra val.

– Det bästa med det här är att den ena dagen aldrig är den andra lik. Det är ett väldigt fritt arbete.

Till andra unga kvinnor som överväger bondeyrket vill Åse Bixo uppmana dem att våga satsa.

– Och se till att omge sig med folk som kan. Utan mammas kunskaper om hur en gård fungerar hade det varit svårt att ge sig in i det här äventyret, säger hon.

Åse Bixo har i dag 20 mjölkkor och några får hemma på gården i Mattmar. Men hon och maken funderar på att utveckla.

– Vi skulle vilja ha totalt 30 till 35 kor, berättar Åse.

Mer läsning

Annons