Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hittar även sommarturister till Årefjällen

/
  • Sommarsäsongen har varit bra i Åre där vandrings- och cykellederna på Åreskutan lockar allt fler.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

I Åre kan man se tillbaka på positiva siffror för turistsommaren som gått. Åreföretagarnas vd Lars Börje ”Bulan” Eriksson är jättenöjd och konstaterar att Åre är i dag en åretrunt-destination.

Annons

Åres förra vintersäsong var rekordartad och under sommarmånaderna har den goda trenden hållit i sig. Enligt destinationsbolaget Åreföretagarna har det bara pekat uppåt och sommarturismen i Åre fortsätter att utvecklas bra. Gästnätterna har ökat varje barmarksmånad, främst med nordiska gäster.

I juli var det upp nio procent.

För upplevelsehotellet Holiday Club Åre har det varit bästa sommaren hittills. De ökade sin omsättning med 14 procent under sommarmånaderna juni till augusti. Och det är i första hand norrmännen och EU:s ministermöten i juli man har att tacka för den framgången.

Enligt destinationsbolaget är även aktivitetsföretagen nöjda. Bland annat har nästan lika många sommargäster nyttjat Åreskutan för cykling och vandring som rekordsommaren 2008, trots sämre väder.

Visionen är att öka barmarksturismen 100 procent till 2020, men Lars Börje Eriksson tycker att ett mål är nått redan i dag.

– Åre är i dag en åretrunt-destination, säger han.

Nu är det höst men säsongen är inte helt över. Avslutningen på barmarkssäsongen heter Åre höstmarknad. I år hålls den för femte gången, den 2 till 4 oktober, med 27-årige Calle Hedman från eventbyrån Fieldwork som marknadsgeneral.

Han har 140 anmälda utställare redan, vilket är 40 mer än i fjol. Och det kan nog bli besöksrekord också, menar Hedman, som inte tror 20 000 är en omöjlig siffra – om vädergudarna samarbetar. Förra året kom uppskattningsvis 15 000 besökare.

– Men då regnade en dag bort, säger Hedman.

Mer läsning

Annons