Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det klart: Järpen- elever flyttar till Mörsil

/
  • För de mindre barnen blev det ett långt långt möte med mycket prat och lite action. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Femteklassarna från Järpen tyckte fullmäktigemötet var tråkigt. Det var lätt att missa själva beslutet och det kändes snopet på något vis när det var taget.
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

Det blev skolflytt till Mörsil. I går antog Åres kommun-fullmäktige den nya budgeten utan diskussion. Det gick så fort att många av de församlade ungdomarna inte ens märkte att beslutet om skolflytten togs.

Annons
Det var ett synnerligen ovanligt fullmäktigemöte där man fick tränga sig in. - Så här många åhörare har det aldrig varit förr, sade kommunalrådet Eva Hellstrand, c. Och det var sant. Det var fullsatt i auditoriet och barn, ungdomar och deras föräldrar stod runt väggarna för att få plats. Någon debatt blev det inte. Man var ju överens. Ingen politiker var emot i den stora frågan: att göra fyra högstadier till tre och flytta Järpens 6-9:or till Mörsil. Många ledamöter uttryckte ändå stor förståelse för Järpenbornas - i synnerhet barnens - oro och ilska. Barnen fick beröm för sin protestaktion, som utfördes helt enligt demokratiska regler. Monica Henriksson, c, vädjade till de vuxna - föräldrar, pedagoger och lärare - att hjälpa barnen komma över det trauma som flyttbeslutet innebär. Eva Hellstrand riktade sig också direkt till ungdomarna med ett löfte att - om de ville - komma ut i klasserna igen och svara på alla deras frågor. Hon tog också upp den misstro som finns sedan gammalt mellan Järpen och Mörsil och hoppades att det skulle gå med den som med Åre och Duved. - Där försvann den ju, sade hon. Hon påpekade också att det bara var det stora dragen - tre högstadier istället för fyra, flytt från Järpen till Mörsil, som nu var slutgiltigt bestämt. - De övriga mindre delbesluten, exempelvis 6:an i Kall, blir det barn- och utbildningsnämnden som får besluta om, sade hon. För de protesterande ungdomarna slutade det snöpligt. Den politiska processen är knappast lättbegriplig, inte ens med ordförande Erik Artur Egervärns, c, försök att förklara. Hur hela deras framtid kunde ändras genom en obegriplig mening följt av ett klubbslag var inte lätt att snappa. Åtminstone en flicka i sexan gick lättad därifrån. Hon frågade försynt undertecknad vad beslutet blev. - Oj vad glad jag blir, jag gillar Mörsil, sade hon.

Mer läsning

Annons