Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är byggruschen tillbaka i Åre

/
  • Klicka för större bild. Karta: Mattias Pettersson
  • Brf Alpinhuset, med 27 lägenheter och 3 butiker, byggs på Årevägen mellan Dähliehuset 2 och Bysshuset. Så här ska fasaden se ut söderifrån.  Foto: Illustration Rolf Bergsten
  • Brygghusen ovanför Thomassongården. Tio fritidslägenheter. Foto: Illustration thomassongard.com
  • Fritidshusen i Solbringen påminner i dagsläget om en tunnelbanestation, men kommer enligt exploatören att smälta in vackert i sluttningen när det är klart.
  • Radhus för fastboende på Kurortsvägen vid Årekompaniet. Markberedning påbörjad. Foto: Brogården AB
  • Tre fritidshus med synnerligen ovanlig arkitektur längst upp i Solbringen, östra Åre.

Åreborna kan vänta sig en ny dammig sommar med många stora byggprojekt. Förtätningen av kvarteret väster om Åre torg tar fart på allvar i projekt som Brf Alpinhuset, Brygghusen och Sporthotellet 2.

Annons

Spaden är inte satt i jorden ännu men Åres mäklare annonserar redan ut lägenheter till försäljning i alla tre projekten. Och fort går det. Sporthotellet 2, exempelvis har bara två osålda lägenheter kvar.

Inflyttning för samtliga: vintern eller våren 2011, alltså om mindre än ett år.

I några fall är detaljplanerna inte klara än.

Men det är inte bara centrala Åre som står inför utbyggnad. På Kurortsvägen, direkt väster om Årekompaniet, bygger Brogården AB tio bostadsrätter i radhusmodell. Markberedningen är igång sedan ett par dagar.

– Det är mer tänkt för fastboende, säger stadsarkitekten Björn Reuterswärd.

Längre upp i Solbringen byggs tre fritidshus av ovanlig modell. På byggkontoret beskrivs det lite elakt som en ”omkullvält buss”.

Tomas Björk med byggfirman Timmerman Åre som bygger husen och har gått in som delägare i projektet, medger att det ser lustigt ut så här i byggfasen.

– Men de kommer att smälta in jättesnyggt när de blir klara, säger han.

Utanför Åre by förbereds stora utbyggnader i både öst och väst.

Västerut i Ullådalen förhandlar Björn Dählie med markägare för att kunna genomföra sin vision av cirka 5 000 nya bäddar i området nedanför Rödkullen mot E 14.

Ett första möte har hållits med Åre kommun men enligt stadsarkitekt Björn Reuterswärd kommer det att dröja innan det blir ett konkret planärende.

– Vi har diskuterat länge att man skulle bygga här, vi kallar det den femte byn. Skistar har ju tagit upp det här tidigare, men de kom inte överens med markägarna, säger Reuterswärd.

Men Dählie är alltså på god väg genom att köpa marken. Reuterswärd:

– Det jag har sagt förut är att jag vill ha en markägare, eller en som representerar alla markägare. Jag vill inte hålla på att fördela byggrätter mellan olika konkurrerande företag.

Fastigheterna här ligger i långsmala remsor som sträcker sig från söder om E 14 upp mot Rödkullen. Dählie har köpt tre och förhandlar med Maths O Sundqvists barn, som äger en fjärde.

Utfarten mot E 14 är dock redan i dag en hopplös flaskhals trafikmässigt och någon form av rondell kommer att krävas, menar man på Åre kommun.

Österut väntar en nästan lika stor utbyggnad i västra Årebjörnen. Och på vägen dit, i Svedje, Björnänge, förbereds fritidshusbyggen. Planen togs för ett par år sedan men bygget kom inte i gång eftersom exploatören aldrig drog in vatten och avlopp.

Att tillåta husbyggen innan det finns VA har Åre kommun väldigt dåliga erfarenheter av.

– Så de får inget bygglov förrän vatten och avlopp dragits in, säger bygglovsinspektör Bengt Strandberg.

Att byggivern tar fart igen i Åre bekräftar förvaltningschefen Olle Wallgren. Fler söker bygglov. Från 2007 års extrema 922 bygglovsansökningar sjönk djupdök det till under 500 förra året.

Nu ligger siffran på över 600 igen.

Mer läsning

Annons