Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norskt bolag vill satsa på Huså som helårsdestination

/
  • Huså har levt i skuggan av Åres makalösa utveckling de senaste åren. Men det kan vända om det norska bolaget Jotunheimen Eiendom genomför sina storstilade planer på att turistutveckla 3000 hektar mark på Husåsidan av Åreskutan. På bilden Huså herrgård. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

Ett norskt bolag, Jotunheimen Eiendom AS, vill exploatera stort i Huså. Hotell, stugor,butiker och helårsverksamhet finns med i planerna.

Annons
Projektet är tänkt att fylla upp i stort sett hela fjällsidan i Huså på Åreskutans norra sida. I första hand är det stugor som ska byggas men även andra typer av boende ska ingå, som lägenheter och hotell. Det talas också om butiker.
Bolaget, Jotunheimen Eiendom AS, är baserat i Hamar i Norge och har tidigare byggt projekt med stugtomter och lägenheter i norska fjällen. De äger ingen egen mark i Huså utan tanken där är att markägarna i Huså ska gå in med sin mark i ett gemensamt fastighetsbolag. Sedan ska utdelningen delas ut i proportion till vad man har bidragit med.
För att få igång etableringen har bolaget varit i Huså och haft ett flertal kontakter med markägarna. Att få med sig dem som delägare i projektet är nämligen helt avgörande. Det säger Åre kommuns näringslivschef Jan Andersson.
- Ja, just precis, det är väl grundfrågan. Hela norra sidan av Åreskutan är uppdelat på jättesmala skiften. Och de måste ju komma överens med markägarna där för att kunna genomföra exploateringen, säger Andersson.
Vid det första mötet fanns även kommunen representerade.
- Då presenterades det här i lite bredare penseldrag och stadsarkitekten Björn Reuterswärd var med från kommunens sida. Just det här med byggnadsutformning är ju a och o i dessa trakter, säger han.
Kommunen äger mark i Huså och har därför också blivit tillfrågad att ingå i projektet.
- Där har vi sagt att vi inte går in som delägare men att vi gärna säljer marken om ändamålet är vad de har sagt: att komma igång med en turistisk exploatering.
Men vill de köpa mark eller vill de bara ha delägare?
- Som de uttryckte sig då kunde de tänka sig bägge delarna. Men det blir ju en ganska hård belastning på projektet inledningsvis om de ska förvärva all marken på det förväntningsvärde som uppstår när en exploatering sker, säger Andersson.
Sedan projektet först kom på tal har lågkonjunktur inträtt och Andersson medger att det inte är bästa läget att dra igång en turistexploatering när oro råder på finansmarknaden.
Men han ser ändå en poäng i att fortsätta jobba med mark-ägarbiten nu eftersom mark-ägarna är så många.
- Det är ju ett av de tyngre partierna i hela exploateringen och kan ta sin tid. Då kan ju det sammanfalla med att det blir fart på det turistiska hjulet igen, säger han.
LT har även sökt en kommentar från Jotunheimen Eiendom men inte lyckats nå någon av deras företrädare. Men till Radio Jämtland säger Tom Olav Holtet från bolaget att runt 3000 hektar ska exploateras.
- Det här ska vara helårsdestination med aktiviteter både sommar och vinter, säger han.
Enligt Holtet finns det viss skepsis hos en del markägare, men alla behöver inte vara med för att projektet ska bli av. Det räcker med 90-95 procent, säger han.

Mer läsning

Annons