Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norskt bolag storsatsar bygger fritidsby i Duved

/
  • Området är vackert beläget nära Hamreliften  i Duved. Från höger Kjell Fenstad, Jan Loberg, mäklare, Lennart Blom, Skistar och Einar Lyshaug.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Så här är det tänkt att området ska se ut när det blir färdigt. Byggstart blir redan till sommaren då två visningshus ska byggas längst ner i området.  Foto: Åre Hamrebacken fastigheter
  • Kjell Fenstad visar planskissen för Morten Martinsen, till vänster, som väntar sig ett ramavtal för markberedningen för det egna bolaget Nor Rock.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Kjell Fenstad visar upp planskissen. I bakgrunden Jan Loberg, Åremäklarna, som ska sälja lägenheterna för ägarnas del.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Ett jätteprojekt med fritidslägenheter är på gång i Hamrebacken i Duved. Bakom det hela står tre norrmän från Tröndelag: en timmerbyggare, en fiskuppfödare och en rörmokare. Om allt går planenligt börjar de bygga redan i sommar.

Annons

Det är Skistar som har sålt markområdet i Hamrebacken i Duved till de tre exploatörerna, Kjell Fenstad, Einar Lyshaug och Stig Ragnar Tung för en summa pengar som ingen vill avslöja storleken på.

Men det rör sig om ett antal miljoner.

I går var trion på plats i Hamrebacken för presskonferens med norsk och svensk media. Med var också Skistars fastighetschef Lennart Blom, mäklaren Jan Loberg, och Morten Martinsen, som räknar med att ta hem markentreprenaden för projektet.

Blom berättar att markområdet är en kvarleva från förra finanskrisen på 90-talet. Då byggdes några hus i den västligaste delen innan det tog tvärstopp.

Skistar har länge letat en lämplig samarbetspartner som vill utveckla området. De här tre killarna motsvarar alla deras förväntningar. De har visserligen inga stora projekt bakom sig, varken här eller hemma i Norge, men det oroar varken dem eller Skistar.

– De är seriösa. Och så har de muskler, säger Blom.

Nu är det finanskris igen men det avskräcker inte de här tre ett dugg. Tvärtom, säger Lyshaug.

– Det kanske är nu det är läge att bygga. Och kronkursen är väldigt stark.

De vill också komma igång snabbt för att kunna bygga två visningshus redan i sommar. Bygglov är sökta, detaljplan och byggrätter finns, liksom vatten och avlopp – så det kan gå.

Visningshusen ska byggas i det nedre planområdet, på den nuvarande parkeringen ovanför Duveds motionsområde, som i övrigt inte berörs av projektet.

Stig Ragnar Tung förklarar att projektet innehåller 45 tomter i övre delen och 70 byggrätter här i den nedre, totalt cirka 250 boendeenheter med totalt cirka 1500 bäddar. Lägenheterna ska säljas som bostadsrätter. När projektet är färdigbyggt väntas det omsätta 450 miljoner kronor. Men det blir inga lyxlägenheter, inga norska jättepalats tätt inpå varandra som i Björnen. Det här ska vara folkligt och familjebetonat – som Duved i övrigt.

Lägenheterna ska vara på 60 kvadratmeter, god standard men inte överdådig, överkomligt pris om än inte billigt.

– Grejen för oss var att det får inte bli för dyrt, säger Blom, som uppskattar att lägenheterna kommer att gå för 1,5 till 1,8 miljoner kronor styck.

Och enligt Loberg är det ingen orimlig tanke, han har redan fått in 15-20 intresseanmälningar för lägenheter i projektet.

De är rörande överens om att det här är projektet som kommer att lyfta Duved. Byn har cirka 1200-1500 bäddar (att jämföra med 9000 i Björnen) och inga nya har tillkommit på många år. Lite nyproduktion, som faktiskt innebär en fördubbling av Duveds nuvarande bäddantal, skulle göra susen, menar de.

– Det kan göra att hela attraktionskraften ökar, säger Blom som medger att Skistar inte har lagt så mycket kraft på Duved de senaste Årefokuserade åren.

Men nu ska det bli ändring, och han kan direkt lova att den lift som finns med på planskissen, upp mot Sesselberget, ska byggas, den finns redan med i Skistars planering.

Mer läsning

Annons