Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk affärsman får bygglov för nytt affärshus i Storlien

Den norske affärsmannen Björn Johansen har fått bygglov för att bygga ett affärshus i Storvallen utanför Storlien.

Annons

Affärshuset ska ligga strax öster om Storvallen, vid infarten till Visjövalen, på fastigheterna Lilltevedalen 1:86 och 1:552, en plats som i folkmun kallas ”fläskbuatomten”, efter den butik som fanns där för ett 20-tal år sedan.

Enligt bygglovsinspektör Bengt Strandberg på Åre kommuns byggkontor ville Björn Johansen först bygga en bensinstation med tillhörande servicebyggnad och butik på platsen.

– Nu blir det ingen bensinstation eftersom det ligger inom vattenskyddsområde och man får inte ha sådant där. Och då blev det i stället en butiksyta, förklarar Strandberg.

Exakt vilken typ av affärshus vet inte Strandberg, det anges inte i bygglovet. Men området är avsatt i detaljplan för affärs- och serviceändamål och Johansens ansökan var således helt planenlig.

– Det ligger på en detaljplan för just serviceanläggning, det här var inget vi kunde säga nej till, säger Strandberg.

På Johansens ursprungliga ritningar fanns även en hotellanläggning med, men den delen drogs tillbaka sedan Johansen bestämt sig för att vänta med hotellet och bygga butiken först.

Det är för övrigt inte första gången Björn Johansen har planer på att etablera sig i Storvallen. År 2006 ansökte han till Åre kommun om att få bygga en köttfabrik på en annan plats längre västerut i Storvallen. Men de planerna gick om intet.

– Där var det så många restriktioner så det blev inget av, säger Strandberg.

Mer läsning

Annons