Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrman i Storvallen vill ha bort betande norska renar

/

En norsk markägare i Storvallen har stämt norska samebyn Essand reinbetesdistrikt för att de använder hans svenska mark för renbete. Målet är fortfarande inte avgjort i Östersunds tingsrätt.
Nu vänder han sig även till regeringen för hjälp.

Annons

Det är John Simonsen i Selbu som vill ha bort Essands renar från sina marker, den drygt 4 000 hektar stora fjällfastigheten Åre Lilltevedalen 1:104, i Storvallen söder om Storlien, Åre kommun.

Simonsen lämnade in stämningsansökan till Östersunds tingsrätt i december 2005. För Västjämtlands del är det första gången en markägare stämmer en sameby för att renar betar på hans mark och tvisten har nu pågått i över fyra år utan beslut i rätten.

Att det dragit ut på tiden är, enligt Simonsens juridiska ombud Leif Andersson, helt och hållet samebyns fel.

– De ändrar sig hela tiden, säger Andersson till LT.

Bakgrunden är att Essand reinbetesdistrikt under ett 15-tal år haft ett avtal med Handölsdalens sameby där Handölsdalen överlåtit sin betesrätt på området till Essand.

Det avtalet sade Handölsdalen upp för cirka två år sedan men Essands renar har ändå funnits på området. Detta har man förståelse för inom Handölsdalen eftersom topografin och bristen på renbetesstängsel gör det närmast omöjligt att hålla renarna borta i gränsområdet.

– Vissa delar där ligger på över 1 000 meters höjd, det vore en övermänsklig uppgift, förklarar Anders Kråik, renägare i Handölsdalen.

Handölsdalens sameby är inte part i målet och vill heller inte bli inblandade. Men Essand lutar sig inte bara på avtalet. De har också anfört att de har en egen självständig renbetesrätt, grundad på sedvana, eftersom de använt marken under väldigt lång tid.

Simonsens skäl för stämningen är i korthet att han anser att det inte finns någon renbetesrätt på hans mark. Varken för Essand eller någon annan. Han har bland annat begärt att Essand ska betala böter varje gång renar kommer in på hans mark.

Nu har han även gått till regeringen med krav. Då gäller det förslaget till ny renbeteskonvention som förhandlingsdelegationerna enats om och som de båda länderna nu ska ta ställning till om de ska skriva på.

I förslaget finns ett nytt stycke om Essands renbetesrätt i Sverige och Simonsen begär nu att hans markfastighet undantas från den paragrafen.

Rådman Marit Åkerblom ärvde fallet i Östersunds tingsrätt i somras. Hon anser också att målet dragit ut på tiden oskäligt länge. Svarandesidan haft svårt att bestämma sig vilken ståndpunkt de ska ha, menar hon.

Och även om det inte är medveten förhalningstaktik från samebyns sida så är det inte något rätten tolererar.

– Man får inte göra på det här viset, säger Marit Åkerblom.

Tingsrätten har nu gett Essand och dess ombud till den 20 april på sig att komma in med sina skäl.

Mer läsning

Annons