Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nonchalant attityd mot koppeltvång

/
  • Här begås ett brott. Tusen kronor i böter hade detta kostat hundägaren om polisen kommit förbi. Nonchalansen mot kopplingstvånget är fortfarande utbredd bland hundägare i Åre, trots skärpt ordningsstadga.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Den nya reviderade ordningsstadgan har inte hjälpt. Problemet med lösa hundar fortsätter precis som tidigare i Åre.

Annons

Före årsskiftet införde Åre kommun en ny reviderad ordningsstadga där ett uttalat syfte var att få hundägare att förstå att hundar ska hållas kopplade, oavsett om de befinner sig i byn, i naturen omkring eller på fjället. Det finns helt enkelt inga undantag från den regeln.

Bakgrunden till skärpningen var den utbredda nonchalansen hos många hundägare i byn när det gällde kopplingstvånget. Polisen fick hela tiden anmälningar om lösa hundar och tillbud som inträffat där både andra hundar och deras ägare blivit attackerade och/eller skrämda.

Vid ett tillfälle i fjol tog en okopplad hund upp jakten på en ren vilket ledde till att renen blev påkörd och dödad mitt i Åre.

Men den nya stadgan har inte haft någon större verkan, hundägare som går med hundarna lösa är fortfarande en daglig syn i centrala Åre och utanför. Argumenten hos ägarna är också desamma: att de har pli på sina hundar, de är snälla och ordningsstadgan – om de känner till den – gäller inte dem.

– De springer ju inte, de går, sade en hundägare som promenerade sina två hundar i bykärnan förra veckan.

Åres närpolischef Matts Nilsson tänker dock inte lyssna på några sådana argument nästa gång han ser en hundägare med lös hund.

– Tusen kronor. Det blir tusen kronor i böter direkt om vi ser dem. Och skulle de sätta sig emot och bestrida böterna drar vi dem inför tingsrätten, säger han.

Mer läsning

Annons