Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nejla har valt att leva med sina renar

/
  • Nejla Sparrok Jonasson, 20 år, från Vallbo är renskötare på heltid sedan studenten förra året. LT följer honom och hans renar under ett helt år. Foto: Henrik Flygare
  • Skotern är ett viktigt arbetsredskap för renskötande samer. Det blir många hundra mil i skogen under vintern.
  • Spåren som korsar kantspåret kontrolleras med vana ögon.  I det här fallet har renarna hållit sig på rätt sida av området.
  • Nere i skogsterrängen där renarna går på vinterbete ligger snön djup. De tittas till flera gånger per vecka av Nejla.

Renskötare. Valet av yrke har alltid varit självklart för Nejla Sparrok Jonasson, 20 år. Efter att ha tagit studenten förra året började Nejla ta hand om sina renar på heltid.

Annons

Med vana ögon kontrolleras djurspåren som tillkommit sen senaste kontrollen. Älg, konstaterar Nejla, och låter skotern accelerera i den djupa lössnön. Det är vårvinter och renarnas tid i vinterbetesland går mot sitt slut. Snart ska de flyttas upp mot fjällets högre terräng igen.

Men nu går renflocken i skogsmarkerna mellan Håckren och Mörsil. Nejla spanar av området upp till fem gånger per vecka för att kontrollera att flocken håller sig kvar på området och att inga rovdjur tagit sig in. Runt hela området har han lagt ett skoterspår, som kallas kantspår. Vid patrulleringarna kollas alla djurspår som korsar kantspåret, Nejla kan då se om några renar smitit utanför eller om andra djur gått in.

– Det är bra spårförhållanden just nu, säger Nejla Sparrok Jonasson. Med nysnö ser man enkelt alla spår. Det är värre när det töat och blivit hårdare. För några dagar sen såg jag spåren av en järv som kommit in i området från Hottögsfjället men den hade gått ut samma väg igen.

Efter att ha gått ut gymnasiets bygglinje förra våren bytte Nejla ut hammaren mot lassot som främsta arbetsverktyg.

– Det var självklart att det var renskötare jag skulle bli, berättar Nejla. Hade jag ett annat jobb så skulle det bara vara en liten del av livet men nu tar renskötseln upp större delen av livet. De flesta dagar tycker jag att jag har världens bästa jobb men det finns dagar då det är jobbigt och allting jävlas. Man kör fast med skotern, renarna springer långt utanför området. Då är det mindre roligt.

Vintern är den arbetsmässigt hårdaste perioden för renskötarna. Det blir många hundra mil på skoter i alla slags väder för att hålla koll på flocken. Den här vintern har varit bra för renarna, lös snö utan frusen botten har gjort det lätt för dem att komma åt betet under snön.

Nästa gång vi träffar Nejla är det dags att flytta renarna från vinterbetesmarkerna i skogen upp till sommarvistet på renbetesfjället.

Mer läsning

Annons