Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalpark prövas av Naturvårdsverket i vår

/

Om några år kan det finnas ännu en nationalpark i länet.

Länsstyrelsens förstudie ska prövas av Naturvårdsverket i vår.

– Det har varit ett spännande arbete hittills, berättar Kristina Jonsson, programstrateg på länsstyrelsen.

Annons

Området som kan bli aktuellt för en ny nationalpark är Vålådalen, Sylarna och Helags. Just nu är länsstyrelsen inne i en grundläggande fas. Samtal har förts med markägare, berörda samebyar, kommuner och turistnäringen.

– Det är ett omfattande arbete som har gjorts och det är så klart många som har frågor i det här läget. Folk i byarna vill förstås ha svar på frågor om man kommer kunna fortsätta med sin jakt, till exempel. Och vi har också haft en samisk representation i arbetsgruppen. Det har varit många personer inblandade, säger Kristina Jonsson.

En viktig del handlar också om att kartlägga vad som är värt att skydda i naturen.

Förstudien beräknades först bli klar under 2012. Men arbetet har tagit längre tid än väntat. Den 22 april ska förstudien skickas ut för ett godkännande i arbetsgruppen. Om den godkänns väntar en informationskampanj.

Och därefter är det upp till Naturvårdsverket att avgöra om det är möjligt att föreslå den nya nationalparken för regeringen. Riksdagen beslutar sedan om inrättandet. Men det handlar om en process som tar minst tre år. Och den är komplicerad eftersom att staten måste förvärva den mark som skulle omfattas nationalparken, av kommuner, bolag och enskilda.

Mer läsning

Annons