Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnden i Åre: Vi törs inte skriva ett papper snart

/
  • Leif Nord, m, ordförande i Åres barn- och utbildningsnämnd, tycker att det varit för mycket spekulation kring ekonomiberedningens förslag.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabeth Rydell-Janson

I Järpen fortsatte i går protesterna mot förslaget att lägga ner Racklöfska skolan. Högstadieeleverna inledde ett sms-uppror. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nord, m, är inte förvånad över stormen.

Annons
- Vi anade den innan, säger han.
Han förstår också att de är upprörda.
- Första gången jag själv fick se förslaget tänkte jag, nej det är inte möjligt. Att flytta högstadiet från centralorten. Men varefter vi tittade på förslagen och såg var man kunde spara pengar - då landade vi i det här ändå.
Alternativen hade varit att lägga ner andra högstadier.
- Hade vi behållit Järpen så vore vi tvungna att bygga nytt. Då skulle det bli stora investeringar som vi helt enkelt inte hade råd till.
- Vi ville hellre spara in på lokaler än kvalitet i utbildningarna, säger Nord.
Att behålla allt som det var gick inte heller.
- Vi går ju med underskott. 20 miljoner ska sparas och vi (skolan) står för 50 procent av kommunkostnaderna. Då måste vi göra åtgärder.
Men hur ska ni få folk att lyssna till vad ni säger? Tonläget är så högt, kommentarerna rent ut sagt hatiska, folk hatar er och kommunen och de är verkligen arga?
- Jag tror vad vi än gjort hade vi fått reaktioner, tyvärr kommer några att drabbas mer än andra.
Leif Nord tycker att man verkligen försökt förklara läget för medborgarna.
- Vi har ju haft de här bymötena men det var inte så stor uppslutning då tyvärr.
Han är också bekymrad över att hela processen varit så spekulationsfylld. Det har skapat stor oro, exempelvis i Mörsil, som känt sig utpekade tidigt.
- Vi sade tidigt att vi inte hade råd med fyra högstadier och där började spekulationerna. Vi törs ju inte skriva på ett papper snart för det är ju ute till allmänheten dagen efter. Det är olyckligt, man ska inte behöva oroa folk i onödan.
Så vad händer nu?
- Nu sitter verksamhetsförvaltningen och räknar i detalj på förslaget. Det kommer också en enkät till föräldrar i Undersåker och Mattmar för att se vad de väljer om högstadiet i Järpen läggs ned.

Mer läsning

Annons