Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mullfjället runt blev en strålande succé

/
  • Vid Duveds linbana berg börjar leden.
  • Syskonparet Cecilia och Christoffer Kivling, från Upplands Väsby respektive Kumla, på väg tillbaka till Ullådalen efter turen till Lillåstugan. Foto: Elisabet Rydell-Jansson
  • Snön är mycket djup och stakar man kan stavarna helt försvinna.
  • Väldiga snömängder. På vissa ställen är ledkorsen halvt begravda.

Spårningen av Mullfjället runtleden lagom till påsk blev en stor succé bland såväl inresta som lokala påsklovs- firare, som erbjöds nio kilometers total njutning i storslagen fjällnatur.

Annons

Det är Föreningen Spår- och leder Åredalen som i samarbete med Skistar preparerat och marknadsfört Mullfjället runtspåret för turåkning speciellt under påskhelgen. Spåret börjar vid linbanans bergstation i Duved och går sedan via Forskaskalet in mot Ullådalen.

Där kan man välja om man vill fortsätta till Ullådalen eller ta vägen runt Mullfjället till Lillåstugan och därifrån ner till Tegefjäll.

Åke Andersson, som är ordförande i Spår och leder Åredalen, brukar själv göra turen flera gånger om år. Han är jätteglad över att kunna öppna upp den för större publik:

- Det är en av de vackraste turer man kan göra och det känns verkligen jättekul att vi nu delar med oss av detta till våra gäster. Det är en behaglig tur som fungerar för hela familjen och man får en fantastisk vy över Snasahögarna, Sylarna och Åreskutan, säger han.

LT:s utsände tog honom på orden och testade spåret på påskafton. Vi träffade en strid ström av supernöjda turåkare, både lokala och turister.

Syskonparet Cecilia och Christoffer Kivling, från Upplands Väsby respektive Kumla, får bilda exempel. LT möter dem vid vägskälet Ullådalen-Lillåstugan-Mullfjället där de står och njuter i solen.

De firar påsk i familjens egen stuga och i dag har de lämnat bilen på parkeringen i Ullådalen och skidat därifrån till Lillåstugan. Nu är de på väg tillbaka.

Cecilia är inbiten turåkare men för Christoffer är det normalt utförsåkning som är första prioritet. Men den här dagen har han valt helt rätt, utan tvekan.

Här i vägskälet står man i valet och kvalet om det ska bli Ullådalen eller Lillåstugan. Det blir våffelbruket Lillåstugan, dit är det nu bara fyra ganska enkla kilometer kvar.

Men det gäller att raska på och hinna dit före fyra. Annars blir det inga våfflor, då är det stängt.

Mer läsning

Annons