Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskogen utanför Järpen – här ska vindkraften prövas på ett helt nytt sätt

För första gången ska ett vindkraftärende tillståndsprövas samtidigt som den kraftledning som måste byggas för att transportera energin till elnätet. Ärendet gäller JP Vinds stora vindpark i Moskogen, söder om Järpen.

Annons

– Länsstyrelsen har gett med sig. Det tycker vi är jättebra, säger Åre kommuns vindkraftutredare Harry Westermark.

Harry Westermark och andra tjänstemän på Åre kommun har länge påpekat det bakvända i att först pröva om en vindkraftpark får byggas och först därefter börja tillståndspröva kraftledningen som måste dras för att transportera energin från vindsnurrorna till ledningsnätet.

Svaret de har fått från Länsstyrelsen har varit att dessa två prövas enligt olika lagstiftningar av olika myndigheter. Vindparken tillståndsprövas enligt miljöbalken av Länsstyrelsen och kraftledningen enligt ellagen av Energimarknadsinspektionen.

Men i fallet med Moskogen, där Jämtkraft och Persson Invest (JP Vind) planerar sin stora vindparksatsning, har Länsstyrelsen gått med på att pröva vindparken parallellt med den kraftledning som behöver byggas.

Det tycker Harry Westermark känns som en stor seger.

– Hittills har man haft en särskild miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för kraftledningar, som har prövats efter vindparken och det tycker inte vi är bra. Vi vill se helheten, säger Westermark.

Han konstaterar att effekterna av det nya arbetssättet med, som det heter, Gemensamt samråd för uppförande av vindpark och ny, anslutande kraftledning, redan märks.

Sedan JP Vind gått ut med information till berörda fastighetsägare har en protestvåg uppstått i Undersåker, bland annat mot att vindsnurror lagts nära känsliga naturområden på Svenska kyrkans mark, och mot kraftledningsdragningen,

JP Vind anger två dragningsalternativ för kraftledningen på 130 kilovolt: ett som går till Sällsjö och ett som skär genom Undersåker till Järpströmmen. Det senare har fått två markägare att starta en namninsamling. Drygt 100 personer har redan skrivit på.

Oron gäller flera saker: som att deras bostäder ska hamna så nära ledningarna att de utsätts för hälsovådlig strålning, eller att vindparken ska inkräkta på Åre-Molanda flygplats skyddsområde.

Harry Westermark tycker protesterna är förståeliga.

– Det här har ju kommit upp sent i projektet, säger han och noterar att på JP Vinds samrådskarta är vindparksområdet något större och hamnar närmare känsliga områden än i kommunens planförslag.

Det beror bland annat på att kommunen tillämpat försiktighetsprincipen, just för att inte inkräkta på flygplatsens skyddsområde.

Han håller just på att göra en bild över Undersåker och Molanda flygfält för att kunna visa på det allmänna möte JP Vind bjuder in till på torsdagskvällen i Undersåker.

– Där kommer det att bli diskussion om de här sakerna, det blir ett spännande möte, säger han.

Mer läsning

Annons