Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modernt reningsverk i Vik som fortfarande luktar skit

/
  • Vikverket med Björnänge i bakgrunden och Copperhillhotellet längst upp. Verket fortsätter att stinka ner omgivningen och ingen lösning tycks vara i sikte.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Kommer det någonsin att sluta lukta skit från reningsverket i Vik och vad är egentligen problemet? Det frågar sig allt fler i Björnänge. Nu har det gått så långt att spekulanter lägger ner sina planer på att köpa hus i området när de inte får några klara svar.

Annons

Om- och utbyggnaden av Åres reningsverk, det så kallade Vikverket, blev både försenad och fördyrad, det har LT skrivit om många gånger. Det blev inte klart till Åre-VM 2007 som tänkt.

Men dryga två år senare skulle väl ändå kommunens supermoderna reningsanläggning vara fullt fungerande, redo att möta Åres växande turistströmmar.

Det trodde de flesta, men inte ens så blev det. Förhandlingar pågår fortfarande mellan kommunen och dess huvudentreprenör VA-Ingenjörerna om övertagandet.

Vad värre är – det stinker fortfarande om verket, bokstavligt talat. Hela Björnänge luktar skit, ibland även Åre.

– Vi får klagomål hela tiden, när man är på affären, överallt. Det är inte roligt, säger Pär Bergstedt, driftstekniker på verket.

Han tycker det känns hemskt att personalen ingenting kan göra. Felet sitter inte i driften. De kan inte ens ge ett klart besked om när det ska vara åtgärdat.

Allt Bergstedt kan konstatera är att de själva har fått mycket bättre arbetsmiljö inomhus sedan verket byggdes om, men utomhus har det blivit mycket värre.

Så här var det inte i gamla verket. Där kunde det hända vid enstaka tillfällen. Men nu luktar det illa nästan jämt. När närboende och turister klagat på lukten hittills har byggansvariga skyllt på att verket inte var färdigt – det pågick intrimning. Men nu har det gått ett antal månader sedan slutbesiktningen och förklaringen låter väl tunn.

Åres kommunchef Gunnar Hedberg, som åter fått axla rollen som teknisk chef sedan förre chefen slutat, är akut medveten om problemet. Han har bett tekniska kontoret ta reda på vad lukten beror på. Den förklaring han fått är att ett kompostfilter i verket inte fungerar som det ska.

Så säger också Torsten Olofsson, projektledare för Vikverket på VA-Ingenjörerna, som alltså ansvarade för om- och tillbygget.

– Att det luktar beror på att kompostfiltret inte fungerar som det ska, säger Olofsson.

Men han kan bara ge vaga besked om när lukten försvinner.

– Det blir när vi lyckas få till kompostfiltret, säger han.

Problemet, enligt Olofsson, är att trots att man satt in expertis på just sådana filter så har man ännu inte kommit på vad som är fel.

Konstruktionen innebär att man byggt upp ett biologiskt filter där den illaluktande luften släpps ut. Filtret innehåller microbiologi – levande kusar – som ska äta upp den dåliga lukten.

– Sådana filter har man byggt på andra ställen och de fungerar hur bra som helst. Men just här är det något som stör den här processen i filtermaterialet, säger Olofsson.

Tror ni att det går lösa?

– Ja det tror jag på fullt och fast, eftersom det fungerar på andra ställen, säger Olofsson.

Olofsson beklagar problemet men säger att det jobbas det intensivt på en lösning. Men hur lång tid det tar kan han alltså inte säga.

Mer läsning

Annons