Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjet över skolflytt jäser vidare i Järpen

Misstron och missnöjet kvarstår och den växande opinionen mot skolflytten från Järpen till Mörsil blir allt mer välorganiserad. Nu tar också planer på en friskola fastare form.

Annons

I tisdags träffade politiker och tjänstemän med ansvar för skolstrukturfrågorna företrädare för den starka opinionen i Järpen: föräldrar, friskolegrupp, fastighets- och företagarförening. Förhoppningen på bägge sidor var att det skulle räta ut alla frågetecken kring hur kommunen räknat och kommit fram till olika besparingar respektive kostnader.

Om slutsatsen från kommunalt håll var att mötet gick så bra som man kunde förvänta sig så var intrycket totalt motsatt.

Jörgen Encke, ordförande i Järpens företagarförening, kunde i onsdags sträcka sig till att det klarnat något sedan de fått se beslutsunderlaget. Men många frågor återstod, det ansåg både han och Maria Kjellström i föräldragruppen, som fortsätter att vara extremt oimponerad av kommunens hela handläggning, inklusive den besparing som skolflytten till Mörsil skulle ge.

– Jag kan inte förstå hur man ska göra en besparing, så mycket måste hamna på rätt plats. Vi tolkar siffrorna så att flytten till Mörsil spar 300 000 kronor per år, det är en väldigt liten besparing för en så stor rockad, säger Kjellström.

Hon tycker inte att det finns några garantier för att det blir någon besparing alls, att det är alltför många osäkra faktorer och att kommunen fortfarande inte lagt alla fakta på bordet.

Men nu har ni fått beslutsunderlaget med siffror och elevunderlag som ni krävt. Har ni ingen förståelse för att Mörsilflytten ingår i en större kommunomfattande plan, som inte bara rör Järpen?

– Nu förstår vi hur kommunen har tänkt, vi har fått en större och fördjupad bild. Men vi tycker fortfarande inte om det. Vi har inte förtroende för förslaget och beslutet. Man kan inte visa att det kommer att fungera. Vi misstror kommunens och deras sätt att driva skola, säger Maria Kjellström.

Därför fortsätter friskolegruppen - enligt Kjellström nu 200 medlemmar stark - med försöken att bilda en friskola inriktad på idrott och kultur, som alternativ när högstadiet försvinner från centralorten. Skolverket ser inga hinder, enligt Kjellström.

Men närmast laddar grupperna inför nästa drabbning: kommunens stormöte om skolfrågorna på Racklöfska i Järpen på måndag kväll. Kjellström är besviken även där över att kommunen inte informerat om mötet.

Mer läsning

Annons