Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministermöten ger glans åt kommuner – i Åre ska tre tama älgar visas upp för den internationella pressen

När EU:s ministrar möts på olika håll i landet under Sveriges ordförandeskap tar värdkommunerna tillfället i akt att lyfta fram sina bästa sidor. I Jönköping kommer ministrarna att få polkagrisar och i Åre ska tre tama älgar visas upp för den internationella pressen.

Annons

I Jönköping på måndag inleds det första av de elva ministermöten som ska hållas på svensk mark under det halvår som Sverige är ordförande i EU.

Totalt är det sju kommuner som får möjligheten att vara värd för ett möte på ministernivå. Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun, är mycket nöjd över att orten hamnar i rampljuset när EU:s energi- och miljöministrar kommer i slutet av juli.

Åre satsar blott hundratusen kronor på kringarrangemang för ministrarna, övriga deltagare och utländska journalister.

– Vårt program är ganska barfota, men vi tror ändå att det kommer ge besökarna essensen av Åre, säger Jan Andersson.

Samisk musik, närproducerad mat och besök på en älgfarm ska ingå i de olika programmen.

Ministrarnas schema är pressat och frågan är om just de hinner med några utflykter, men Åres skönhet talar för sig själv även utan arrangemang, enligt Jan Andersson.

I Jönköping är budgeten för arrangemangen kring ministermötet större; kommunen satsar nästan 900 000 kronor, varav merparten går till en stadsfest, enligt Carl-Gustaf Tollén, programansvarig på Jönköpings kommun.

De internationella besökarna kommer bland annat att erbjudas en resa till Gränna och Visingsö eller en båttur i John Bauers anda i ett sjösystem mellan Gränna och Huskvarna.

Även om de tidspressade ministrarna riskerar att missa såväl John Bauer-mystiken som Vätterns största ö, så får de i alla fall en omsorgsfullt packad presentpåse från Jönköpings kommun med sig hem: polkagrisar, en glasskulptur i form av ett äpple med EU-färgerna och en digital fotoram med bilder från Jönköping.

– Den hoppas vi att de ställer på sitt arbetsbord, säger Carl-Gustaf Tollén.

Mer läsning

Annons