Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre lavin i pistområde i Åre – Skistarchef: ”Du kan känna dig fullständigt trygg”

Under vintern har det gått en del laviner i Åre men torsdagens lavin var den första i pistområdet.
– Det gick en lavin på Mörvikshummeln. Vi har lavinhinder och det rasade alldeles nedanför och snön rasade ut på WC-leden, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar i Åre.

Annons
Niclas Sjögren Berg, destinationschef Skistar Åre.Foto: Nisse Schmidt/Karin Johansson

Ingen person drogs med i lavinen som gick vid 15.20-tiden på torsdagen. Skistar avblåste därför snabbt aktiviteten kring lavinen

– Vi kallar det slasklavin, en blandning av snöras och lavin. Den var ganska liten men det kom ut snö på nedfarten, säger Niclas Sjögren Berg och fortsätter:

– Lavinen hade ungefär ett område som är 50 meter långt och vad jag hörde var den 30 meter bred där den bredde ut sig som mest.

Snödjupet uppskattas enligt honom vara från en halvmeter till en meter.

– Det var varken skidåkare som utlöste den eller drogs med.

På Skistars hemsida står det ”Det är aldrig lavinfara i våra öppna nedfarter och liftar. Här kan du alltid åka och vara säker på att inte drabbas av laviner oavsett lavinfaran i offpistterräng” gäller det nu också trots att det varit så varmt?

– Ja det gör det. Du ska känna dig fullständigt trygg. Vi kommer nu titta på hur det kunde ske. Vi har fasta lavinhinder. Men nu har det rasat nedanför ett lavinhinder och ut på WC-leden, säger Niclas Sjögren Berg.

Är nedfarten stängd?

– Nu har vi stängt för dagen, vi stängde av den här leden och en pistmaskin åkte upp för att ta hand om snön. Sen får vi se om vi öppnar den leden i morgon eller inte.

Har ni fått många samtal om lavinen?

– Du som är den enda som har ringt, de vittnena som såg när det rasade och ringde om den sa direkt att det inte var någon fara.

Kvinna åtalas för att ha sålt sonens fonder och tagit pengarna

[+] Sveriges största skotersajt flyttar tillbaka till Östersund – vill bli störst i Europa

Mer läsning

Annons