Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkrav på lyxhotellet men ingen vet slutnotan

/

Som om leverantörsskulder på 86 miljoner kronor inte vore nog – lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge på Förberget i Åre Björnen har även pågående och långdragna tvister med andra företag.

Annons

I huvudsak rör det sig om det problematiska förhållandet mellan Vanilla Ventures AB, riskkapitalbolaget från Stockholm som drog igång hela Copperhillprojektet 2006, och de holländska ägarna som tog över och avslutade hotellbygget. Vanilla Ventures och de holländska ägarna Frans Scholtes och Pieter Kat gick skilda vägar i september 2007, sedan pengarna hade tagit slut första gången.

Holländarna sköt då till nytt kapital och övertog den aktiva ledningen för bygget istället för att – som tidigare – vara passiva investerare.

Vanilla Ventures hade, under sin ledartid, köpt två modulhusfabriker i Västervik respektive Åtvidaberg vars främsta uppgift var att leverera färdiga lägenhetsmoduler till hotellbygget i Åre Björnen.

Den pågående tvisten härrör sig från denna tid och ska avgöras via ett skiljeförfarande i Stockholms Handelskammare av speciellt utsedda domare.

Vanilla Ventures är således ingen borgenär i hotellrekonstruktionen men fanns ändå representerade på onsdagens borgenärsmöte i Östersunds tingsrätt genom bolagets styrelseordförande Lars Ivarsson. Med var även Lars Nässil, vd i Staff Hotel, även det ett Vanilla Venturebolag, vars uppgift är att äga och driva ett personalboende i Duved.

Ivarsson låter bitter när han säger:

– Vi ville bara vara där och titta på vilka som hade kraft att komma dit.

Även Staff Hotel har en pågående tvist med Copperhill. Enligt Ivarsson består den i att Nässil gjort konsultuppdrag åt Copperhill – som han inte fått betalt för – efter att holländarna tog över bygget.

Att exakt reda ut vem som är skyldig vem vad är inte helt lätt eftersom krav och motkrav haglar över Förberget. Men i stora drag anser Vanilla Ventures att de har en fordran på Copperhill Mountain Lodge AB för obetalda fakturer på cirka 14 miljoner kronor, rörande levererade lägenhetsmoduler.

Copperhill å sin sida anser sig ha ett krav på 96 miljoner kronor som de först avkrävde Vanillas dotterbolag Modulhus i Åtvidaberg AB. När båda modulhusfabrikerna gick i konkurs i höstas överförde de kravet till huvudbolaget Vanilla Ventures.

Enligt Ivarsson har situationen med Copperhill gjort att flera företag i Vanillagruppen drabbats ekonomiskt. I dag befinner sig även huvudbolaget, Vanilla Ventures, i rekonstruktion, precis som Copperhill.

Finns det något Vanilla Ventureföretag som fortfarande har sund ekonomi?

– Ja. Staff Hotel, säger Ivarsson.

Enligt Ivarsson kommer ett beslut i tvisten troligen under våren.

Mer läsning

Annons