Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfrågorna berörde mest på Åres framtidsmöte

/
  • Jon Olsson skulle ha varit med i paneldebatten men behövde bygga klart hoppet i nationalarenan, så han bidrog via videolänk i stället. Men han hade ett förslag: lägg hopptävlingarna mitt i byn.
  • Obesvarad publikfråga till panelen: ”I vision 2020 står mycket om miljö, bland annat att flaskvatten ska bytas ut vanligt dricksvatten i Åre. Kan ni inte börja där?”
  • Karin Stolt Halvarsson, närmast, ledde paneldebatten, där Åres tyngsta näringsprofiler och politiker ingick.
  • Reprensentanter från Naturskyddsföreningen efterlyste plan för naturmiljön i Åres utveckling.
  • Skistar Åres destinationschef Niclas Sjögren Berg sade att Åre måste bygga mer lätta skidnedfarter och ski in ski out-boende för att stå sig i konkurrensen.

Är Vision 2020 förankrat hos vanligt folk? Finns det någon plan för naturmiljön i Åres utveckling? Tycker kommunalrådet att Sporthotellet 2 är snyggt?

Det blev en del tuffa frågor från folket på Åres stora framtidsmöte.

Annons

I stället för den vanliga branschdagen Åredagen, som tappat gnistan en del de sista åren, hade Åres by och turistförening denna gång tagit initiativet till ett stort bymöte och bjudit in Åre kommun och destinationsbolaget Åre destination AB som medarrangörer. Det blev ett lyckat koncept och det hela avslutades med en stor paneldebatt på onsdagskvällen om Åres framtidsfrågor.

Ett femtontal satt på podiet, däribland Åres tre kommunalråd Eva Hellstrand (C), Lars Mämpel (M) och Maria Kjellström (VV), destinationsbolagets VD Lars Börje Eriksson, Mats Svensson från Drömstugan, Lars Lindqvist från Peak Innovation och Niclas Sjögren Berg från Skistar.

Däremot inte friåkaridolen Jon Olsson, som skulle ha varit med, men som fick inse att han hade en mer pressande uppgift i nationalarenan, där det gigantiska hoppet inför Jons tävlingar i helgen behövde hans expertis.

Så publiken fick nöja sig med att höra Jons inlägg via videolänk: att Åre behöver flytta in Jons stortävlingar till centrum.

Debatten höll sig på rätt lugn nivå, alla var överens om att kommunens pengar inte räcker utan man måste hitta nya finansieringsväger, Skistarchefen förklarade att det behövs mer ski-in-ski-out-boende och lättåkta nedfarter, annars hamnar Åre snabbt i underläge och Mats Svensson klagade på att det inte byggs nya reseanledningar i Åre, bara fastigheter.

De tuffaste frågorna kom från publiken och precis som på Rödkullemötet två dagar innan tycks det vara miljöfrågorna som engagerar mest.

Representanter för Naturskyddsföreningen efterlyste en plan för naturmiljön i Åres utveckling. Men enligt Eva Hellstrand jobbar man inte så på kommunen.

– Vi gör inte en massa planer. Men vi har fokus på frågorna, sade hon.

Det ledde till en syrlig kommentar att man kunde väl börja med att byta flaskvattnet på podiet mot kranvatten, eftersom det ingår i Åres egna Vision 2020.

Hellstrand fick också en rak fråga om vad hon tyckte om Sporthotellet 2, en byggnad som frågeställaren finner anskrämlig.

Men det ville hon inte svara på.

Något bilfritt Åre kunde heller inte utlovas från podiet. För även om flera på podiet delade den visionen så tycks det som något alltid kommer i vägen.

Mer läsning

Annons