Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hjälp av AK4:a och kofot rånades Handelsbanken i Åre

/

Beväpnade med AK4 och kofot, svartklädda, maskerade och fullständigt iskalla. I går släppte polisen en filmsekvens på rånarna från övervakningskameror inne i Handelsbanken i Åre den 6 oktober. Förhoppningen är att det ska leda till nya tips om rånarnas identitet.

Annons

Bilderna är förvånansvärt skarpa och visar båda rånarna, den ena synbarligen obeväpnad, den andra med två kofötter i handen och ett kraftigt automatvapen - en AK4 - över axeln.
De är identiskt klädda i rånarluvor och stora jackor och handskar. De rör sig lugnt och metodiskt och vet precis var de ska, från att de kommer in genom fönstren på bankens baksida, till att de klättrar ut samma väg fem minuter senare med varsin stor svart bag och försvinner in i den väntande flykt- bilen.
Filmen befäster ytterligare teorin att Årerånet inte gjordes av nyckfulla amatörer utan av skickliga yrkesmän. Det säger även Kjell Wedin, informationsansvarig inom Östersundspolisen.
- Ja vi bedömer ju det. När man analyserar bilderna kan man se flera saker, för det första att de har rekognoserat inne på banken innan. För det andra - jag tror inte det är första gången.
Rånarnas tunga beväpning oroar naturligtvis polisen eftersom det har kunnat sluta hur illa som helst i en trängd situation. Analyser pågår nu där man jämför bilderna med andra grova rån i Sverige.
Vad polisen nu hoppas på är mer information, särskilt kring flyktbilen, den mörkblå Audi A6 som senare hittades utbränd i Ullådalen.
Som LT tidigare berättat sågs bilen först vid 18-tiden dagen innan rånet, på Holiday Clubs parkering, där den stod tom med lysena på.
- Och då ville man meddela ägaren om det, säger Wedin.
Det var så det upptäcktes att bilen var stulen. Den stod kvar till sex nästa morgon, då vittnen såg den åka iväg. Efter det är den borta fram till rånet, då den sågs bakom banken, med en tredje medbrottsling vid ratten.
- Så bilen måste ha varit någonstans mellan sex och fram till råntillfället vid nio. Så var har den varit? Har den hämtat upp folk vid någon stuga? Någon måste ha sett den, säger Wedin.
Polisen hoppas också få tips om boendet. De tror att rånarna bott i Åretrakten före, och kanske även efter, rånet och att de kan ha haft hjälp av andra personer.
- De har ju bytt om någonstans, men var? Det är ju jättesvårt, det kan vara i Undersåker eller Trillevallen likaväl som i Hallen eller Storlien. Man måste bredda tänkandet när det gäller boendet.
De har inte bott på Holiday Club eller någon annan större anläggning?
- Nej, det har vi tittat igenom.
Hur flyktvägen gått efter bilbranden är, enligt Wedin, bara spekulation än så länge. Allt som setts är en bil med lysena på vid E 14 i Ullån.
- Så vi har bara en flyktbil.
Så vad hoppas ni filmen ska ge?
- Att folk ringer till oss om saker och ting som verkar mystiskt. Att få in iakttagelser på den här mörkblå Audin A6 som har varit någonstans i Åres centrum före rånet. Den kan ju inte bara ha åkt från platsen och sedan försvunnit. Den måste ju ha funnits i området, avslutar Wedin.

Mer läsning

Annons