Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Svensson anklagas för dubbla roller i vindkraftsfrågan

/

Åreföretagarnas vindkraftstalesman Mats Svensson anklagas för dubbla roller eftersom han starkt sågat vindparksplanerna på Middagsfjället men ställt sig bakom Moskogenprojektet. Detta samtidigt som han själv sitter i styrelsen i bolaget som äger Moskogen, Persson Invest.

Annons

Debatten om vindkraften i Åre kommun hettar till alltmer ju närmare tiden kommer för antagande av den översiktsplan som ska peka ut var i kommunen vindkraft är lämpligt och inte. Planen har varit utställd fram till den 4 januari och ett 40-tal synpunkter har kommit in från verk, företag och privatpersoner.

Förra veckan skrev LT om Hushållningssällskapets kritik mot Åre kommun som de anser avfärdar vindkraft på Middagsfjället utan att ens tillåta en prövning.

Men inte bara kommunen får kritik. Från flera håll anklagas nu Mats Svensson, tidigare VD för Skistar och Holiday Club och sedan några år Åreföretagarnas talesman i vindkraftsfrågan, för att sitta på två stolar och jobba i egen sak när han uttalar sig starkt mot vindkraft på Middagsfjället samtidigt som han säger att vindkraft i Moskogen är okej.

Flera personer har kommit med den kritiken anonymt. Men den finns även med i yttrandena, exempelvis från en av Åreföretagarnas egna medlemmar.

Mats Svensson är medveten om kritiken och säger att han noga tänkt igenom sina roller. Han tycker inte att han gör något fel. Det hela kan enligt honom förklaras med kronologi, alltså i vilken ordning han antagit de olika uppdragen.

Han sitter mycket riktigt i styrelsen för Persson Invest, som tillsammans med Jämtkraft äger JP Invest AB, bolaget bakom Moskogenprojektet. Men det är ett uppdrag han bara haft i några månader.

– När jag var VD i Holiday antog jag inga styrelseuppdrag, säger Svensson.

Han förklarar vidare att Åreföretagarna i början tog ställning mot nästan all vindkraftsetablering i kommunen eftersom man ansåg vindsnurror oförenliga med kommunens huvudnäring, turism.

Senare modifierade man sin position något och bestämde att vindkraft i Moskogen, öster om Åre kunde accepteras, däremot inga snurror på fjällen väster om Åre.

– Vi ser att turismutveckligen huvudsakligen kommer att ske västerut, i de västra fjällområdena, säger han.

Enligt Svensson gjorde Åreföretagarna den här modifieringen innan han klev in i Persson Invests styrelse. Åreföretagarna hade således redan tagit ställning för Moskogenprojektet. Men i frågan om Middagsfjället och Tångbölefältet är de lika starkt emot som tidigare.

Men är det så lämpligt att du sitter i Persson Invests styrelse och bara stöder ett projekt som gagnar dem samtidigt som du uttalar dig emot vindkraft på alla andra ställen? Kommer du att kunna fortsätta vara Åreföretagarnas talesman för vindkraft med någon trovärdighet nu?

– Vi har resonerat om det i Åreföretagarnas styrelse och kommit överens om att jag fortsätter eftersom jag är den som kan frågan och är påläst, säger Mats Svensson.

Mer läsning

Annons