Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mataffären - inget lämpligt ställe att skåla på

Det ser mörkt ut för Lars Ocklinds möjligheter att få servera ett glas vin till maten i sin lilla restaurang i Åres Icabutik. Preliminärt säger kommunen nej till serveringstillstånd.

Annons
Som LT tidigare berättat har Åres Icahandlare Lars Ocklind i samarbete med Svenska Turistföreningen byggt en liten restaurang intill delikatessdisken mitt inne i Icabutiken i Station Åre. Där vill han att gäster ska kunna ta en bit mat men också få ett glas vin till maten.
Ansökan om tillstånd för detta har vållat en del huvudbry hos alkoholhandläggare Leif Nord på Åre kommuns socialförvaltning. Förslaget har nu varit ute på remiss och Leif Nord har skrivit ett yttrande inför socialnämndens beslut i ärendet på tisdag.
Enligt det yttrandet ser det ganska mörkt ut för Ocklinds satsning.
Bland remissorganen är det främst två - polisen och länsstyrelsen - som avråder Åre kommun från att medge serveringstillstånd för den lilla Icarestaurangen.
Detta framgår av beslutsunderlaget i ärendet inför socialnämndens möte. Länsstyrelsen hänger upp sig på att man måste gå igenom matbutiken för att ta sig till restaurangen.
"Det föreligger en kombination av verksamheter som utan tvekan medför att serveringsstället finns i en lokal som inte är lämplig för ändamålet", står det i länsstyrelsens bedömning.
Polisen säger helt kort att "polismyndigheten är tveksam" eftersom huvudsysselsättningen i lokalen är dagligvaruhandel. Man tycker också att miljön är olämplig med tanke på de varierande åldrarna på Icas besökare.
Däremot ser varken räddningstjänsten, kronofogden eller skatteverket några hinder för tillståndet.
I yttrandet går Nord ändå på det två förstnämndas linje och skriver att kommunen bör sätta en gräns för i vilka miljöer alkoholdrycker ska tillåtas. Människor med alkoholproblem ska kunna gå på en matvarubutik utan att behöva utsättas för exponering av alkoholdrycker, menar han.
Nords förslag till nämnden blir således att inte bevilja tillstånd att servera starköl och vin till allmänheten på Ica i Åre.

Mer läsning

Annons