Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markingenjör: ”Man måste ha en buffert för sådana här saker”

/
  • Marie Mattsson säger att kom-munen säljer tomten i befintligt skick. Eftersom den avstyckades på 1930-talet så kan man inte vänta sig att allt ska finnas kvar.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

– Man måste ha en buffert för sådana här saker när man köper tomt.

Det säger Åre kommuns markingenjör Marie Mattsson, som håller fast vid sitt beslut att kommunen inte ska betala för de nya hörnstolparna.

Annons

Marie Mattsson är Åre kommuns första markingenjör på tre år och tillträdde sin tjänst på sensommaren. Hon startade inte tomtaffären i fråga utan fick ta över den från andra tjänstemän.

Däremot var det hon som tog beslutet att familjen själva får stå för alla extrakostnader i samband med att det inte finns några hörnmarkeringar kvar på tomten, trots att den säljs som avstyckad tomt.

Enligt Marie Mattsson kan man inte vänta sig att allt ska finnas kvar på en tomt avstyckad på 1930- talet. Den säljs ”i befintligt skick”. Och hon tänker inte ta på sig något ansvar för vad tidigare tjänstemän sagt eller inte sagt till kunden. Att inget står om saken på kommunens hemsida ändrar ingenting, en kund som köper en tomt har ett ansvar att själv ta reda på saker, menar hon. Mattsson anser att kunden borde ha väntat med att beställa hus tills affären var klar. Och att det blir extrakostnader får man räkna med som kund.

– Jag tycker att man bör ha en buffert för sådana saker.

Hon tycker vi ska tala med Lantmäteriet vilket vi också gör. Där är man mindre kategoriska när det gäller vem som ska betala extrakostnaderna.

Lars Åstrand, med Åre som ansvarsområde, slår först fast att det är oväsentligt om säljaren är en kommun eller privatperson – samma regler gäller för båda. Mycket beror på vad som sagts inledningsvis, menar Åstrand. Om kommuntjänstemän sade att hörnstolparna fanns under marken och att kunden skulle åka dit med metalldetektor för att hitta dem, då är inte det oviktigt.

– Men har kommunen inte uttryckligen lovat något som är osant då har köparen ganska långtgående skyldighet att ta reda på saker.

Som säljare är det vanligt att friskriva sig för olika saker.

– Men det är inte så bra att göra en väldigt svepande friskrivning och sedan säga att man inte är ansvarig för någonting. Däremot är det så att köparen har en undersökningsplikt som går ganska långt.

Frågan är för ovanlig för att han ska kunna säga vem som brukar få betala kostnader av den här typen.

– Jag har inte varit med om att den någonsin uppstått i samband med att en fastighet har sålts. Jag skulle vilja se den mäklare som ens tänker på den här frågan. Det är tyvärr alldeles för sällan som någon ger sig ut och kontrollerar hörnstolpar.

Här blev det aktuellt i samband med att nybyggnadskartan behövde göras. Och då vill man ha något att hålla sig inom.

– Det hade varit skillnad om det stått ett hus där, säger Åstrand.

Hur som helst är det jätteviktigt för kunden att veta exakt var gränserna går för det han/hon köper.

– Folk ringer till oss och har köpt en fastighet, sedan visar det sig att de inte äger sin egen gräsmatta. Eller de har köpt en tomt med nybyggd villa på vintern och allt har sett bra ut, sedan visar det sig att villan inte ens står på tomten.

Mer läsning

Annons