Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många upprörda känslor när resecenter flyttades i Järpen

/
  • Resecentret vid järnvägsstationen i Järpen byggdes för några år sedan och kostade miljonbelopp i allmänna medel. Nu står det öde – centret har flyttats till skolan och bussarna stannar inte ens här längre. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Vid det nya resecentret på Norra vägen förbereds bygget av busskurer. Det är elever från årskurs två  på Åre gymnasieskolas byggprogram som ska bygga kurerna.

För drygt två år sedan blev det nya resecentret vid järnvägsstationen i Järpen färdigt, ett bygge i miljonklassen. Nu har resecentret flyttats upp till skolan och bussarna stannar inte ens vid stationen. Dessutom kan markägaren kräva att marken återställs.

Annons

I samband med skolstarten flyttades Järpens resecenter från järnvägsstationen till skolan vid Norra vägen, cirka 300 meter upp. Det har väckt ilskna reaktioner från flera håll. Att resecentret skulle flyttas var känt, däremot inte att inga bussar skulle stanna vid stationen längre.

Resenärer som kommer med buss och ska vidare med tåg – eller vice versa – upplever det som en klar försämring. De måste nu kliva av och på bussen vid skolan, där det – åtminstone än så länge – saknas väntsal, busskurer och p-platser för pendlare.

Men det som också upprör är slöseriet med allmänna medel. Resecentret vid stationen byggdes i omgångar och det är bara några år sedan det blev klart med parkeringsfickor för bussarna och en ny trafiksäkrare infart från E 14.

Det byggdes alltså i onödan och kan dessutom behöva rivas om markägaren kräver återställning av marken.

Markägare är paret Anna Romare Blyckert och Micke Blyckert, som köpte stationshuset för två år sedan. De har beskyllts för att ligga bakom flytten, bland annat genom att ta så mycket hyra för bussparkeringen.

Anna Blyckert vill därför vara tydlig: Åre kommun betalade dem en symbolisk summa –1 500 kronor om året – i hyra för bussparkeringen.

– Vi är för bussar vid stationen, säger hon.

Enligt Anna Blyckert fick förre ägaren Jernhusen aldrig ens veta att Länstrafiken/kommunen skulle bygga bussparkering på stationsplanen. Enligt avtal har de rätt att kräva återställning av marken. Men det är inte alls vad Anna Blyckert vill. Hon tycker flytten är ett oerhört slöseri med allmänna medel.

– Vi hoppas de ändrar sig och att bussarna kommer tillbaka till stationen, säger hon.

Mer läsning

Annons