Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet på Copperhill: Ett femstjärnigt lyxhotell

/
  • F oto: Elisabet Rydell-Janson
  • Kopparväggen i lobbyn sträcker sig ända upp till taket och ger hela rummet ett varmt sken. Även övre delen av den enorma öppna spisen är i koppar.
Under den rundade delen längst fram i bild ligger restaurangen med pizzeria och afterski – var inte med i de första ritningarna.
  • Den 1,5 ton tunga spisen med UV-rening som tar bort allt fett dominerar köket i huvudrestaurangen.
  • Hotellfasaden börjar se klar ut. Den 8 december ska hotellet invigas.
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

På Förberget i Åre Björnen finns bara ett mål: att bygga ett femstjärnigt hotell. Pengar betyder inget, det är kvalitén som räknas på Copperhill Mountain Lodge.

Annons
- Vi ska inte pruta på någonting, säger kvalitetsansvarige Torsten Blomé, som nu räknar veckorna till öppningen den 8 december. Nyheten om finanskris och lågkonjunktur tycks inte ha nått hit upp till Copperhill, åtminstone har inte ägarna sagt något, enligt Blomé. - Egentligen har vi haft obegränsat med pengar. Vi har till uppgift att bygga ett femstjärnigt hotell, säger han. Det har hittills kostat en halv miljard. Det kan noteras att det enda bygge i länet som ens kommer i närheten av det är Svenska Kraftnäts gigantiska kraftledningsbygge mellan Järpen och Nea, som har en budget på 500 miljoner. Hotellets slutkostnad väntas bli 550 miljoner. Men blir det klart i tid? - Ja, vi inbillar oss det, säger Blomé. Vi är ju 250 man som jobbar. Han verkar inte överdrivet stressad utan tar LT med på en flera timmar lång rundtur. Den börjar utanför hotellet. Just denna dag dras linan på Copperhill Express, liften som byggs i samarbete med Skistar. Den slutar en bit ovanför hotellet, så hotellet kan kalla sig ski-in-ski-out. Gäster ska kunna skida rakt in i skiduthyrningen i hotellets västra ända. Hotellet indelas i avdelningar där rummen har olika prisklasser beroende på valör: aluminium, brons, koppar, silver eller guld. Guldsviterna är störst. Av metaller är det ändå kopparn som dominerar och i stora lobbyn sträcker sig en gigantisk kopparvägg från bottenvåningen ända upp till taket. Alldeles intill står den enorma öppna spisen, där man just håller på att justera den konstgjorda brasan. För det blir ingen riktig eld i spisen. - För många är allergiker, enligt Blomé. I köket står nästa "snackis": den 1,5 ton tunga spisen av märket Charvet, med en UV-reningskåpa som mest liknar en raketmotor. - Det finns inte många i Sverige av den, säger Örjan Jonsson, köksansvarig. Envisa rykten har gjort gällande att det fortfarande skulle finnas mögeldrabbade rum på hotellet. Blomé gör sitt yttersta för att motbevisa dessa påståenden. - En sådan skandal skulle hotelledningen helt enkelt inte tillåta, säger han. Mögelsaneringen avslutades i somras, av speciellt utrustad personal, som jobbade nattetid. Däremot har bygget varit mycket stölddrabbat. - Ett tag kunde grabbarna inte ens lägga ifrån sig verktygen. I våras sattes en övervakningskamera upp och den kompletterades senare med fler. Det hjälpte. - De som blivit ertappade är väck för länge sedan. Blomé är också nöjd över att man haft så få arbetsolyckor, vilket han tillskriver att säkerheten på bygget fungerar. Och det är viktigt. - Så roligt är det inte att jobba att man ska behöva göra illa sig på jobbet, säger han.

Mer läsning

Annons