Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart får ingen hjälp med bostad i Åre kommun

/
  • – Jag trodde det fanns ett skyddsnät, säger Lennart Ottosson, som tycker sig ha blivit mycket illa behandlad av Åre kommuns socialtjänst.
Foto: Elisabet Rydell-Janson

– Allt jag vill ha är en bostad så att jag kan skaffa jobb. Men Åres socialnämnd har slagit undan fötterna för mig.

Det säger Lennart Ottosson, 51, som bor i en lånad gammal husvagn i Mörsil.

Annons

Lennart Ottosson har bott i Åre kommun i fyra år. De första tre åren bodde han med sin fru i Håckren där de drev en camping tillsammans. Den såldes våren 2008 och paret flyttade till Mörsil där Lennart fortsatte jobba med jakt- och fiskeguideverksamhet i eget företag.

Men så blev hans fru sjuk och flyttade söderut. Lennart ville komma närmare henne och fann en lösning i Värmland där han hittat både en gård och ett jobberbjudande. Men hans ekonomi hade rasat och Lennart, som nu bodde i en lånad husvagn i Mörsil, hade inga pengar till flytten.

Det var då han gick till socialkontoret och bad om hjälp.

– Jag trodde det skulle finnas ett slags skyddsnät, säger Lennart.

I början såg det ut att gå bra. Socialsekreteraren sade förvisso att det var svårare att få hjälp om man, som Lennart, hade eget företag. Trots det fick han viss hjälp.

– De betalade första hyran i Värmland.

Någon hjälp med flyttkostnaderna fick han däremot inte. Eftersom han tolkat det så att företaget var ett hinder avregistrerade han detta och sökte igen, samtidigt som han meddelade värden och arbetsgivaren i Värmland att han skulle bli försenad.

Men det blev ändå avslag. Tiden gick och relationerna med socialkontoret blev enligt Lennart alltmer ansträngda. Allt han fick var 50 kronor om dagen i matpengar, 8–10 dagar i taget.

– Jag betalade värden 2000 kronor av egna pengar jag hade. Men till slut sade hon att hon tyvärr inte kunde vänta längre.

Utan vare sig gård eller jobberbjudande kvar i Värmland beslöt sig Lennart, som nu var skild, för att stanna kvar i Mörsil. Han skrev in sig på arbetsförmedlingen. Men boendet utan duschmöjligheter och bristen på pengar gjorde det svårt att söka jobb effektivt. Till råga på allt började kompisen stöta på om att få sin husvagn tillbaka. Han behövde en vettig bostad.

Lennart visste att det fanns lägenheter i byn. Han ringde åter socialkontoret där man uppmanade honom att ringa värden, Årehus, och anmäla intresse. Knappt hade han gjort det förrän beskedet kom att han inte skulle få någon hjälp.

– Det var för att jag hade husvagnen, säger Lennart, som nu helt tappat tilltron till socialtjänsten i Åre kommun.

Regnet strilar och Lennart kastar en dyster blick på sitt bohag, som står i en trave mot husvagnsväggen, oskyddat från väder och vind. Mycket är redan förstört, säger han.

Han tycker att han gjort allt för att passa in i socialtjänstens regelverk men det har ändå bara blivit fel. Han känner sig illa behandlad av tjänstemän som verkar helt okänsliga.

Skyddsnätet han trodde fanns finns uppenbarligen inte för honom, inte i Åre kommun i alla fall. Han är mycket besviken.

– Allt jag vill ha är en vettig bostad, säger Lennart.

Mer läsning

Annons