Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarvikarie avskedad efter tumult med elev

En lärarvikarie vid en högstadieskola i Åre kommun har fått sparken efter ett tumultartat meningsutbyte med en elev som slutade med att både eleven och läraren skadades.

Annons

Händelsen inträffade under en skoldag i mars.
Hela händelseförloppet är inte fullständigt klarlagt. Men det började med att läraren kom ut ur lärarrummet för att tysta ner ett gäng högstadieelever som var högljudda och störande ute i korridoren.
När han sade åt eleverna fick han svar på tal. En elev bad honom upprepade gånger att hålla käften. Läraren försökte då leda honom ut ur lokalen.
Därefter eskalerade händelsen men exakt vad som hände vet bara lärarvikarien och eleven. Innan det var över hade läraren ett brutet finger och eleven en skadad handled.
Enligt en version ska eleven ha ramlat utför en trappa och skadat sig då.  Enligt en annan ska eleven ha gett sig på läraren med knytnävarna.
Direkt efter händelsen avskedades lärarvikarien.

Att skolledningen avskedat lärarvikarien så lättvindigt utan att invänta resultatet av polisutredningen har skapat starka reaktioner bland elever och föräldrar.
Trots att läraren saknar formell lärarexamen och inte varit fast anställd på skolan har han jobbat som lärare där i flera år. Han får nu starkt stöd från både nuvarande och tidigare elever, och även föräldrar, som engagerat sig i hans öde.
Ett flertal elever - nuvarande och tidigare - kontaktade i går LT. De var mycket upprörda över att läraren sparkats och inte minst över de anklagelser som riktats mot honom.
– Vi är ett helt gäng som vill uttala oss. Det stämmer inte det som sagts att han skulle ha knuffat eleven utför trappen. Han är inte den personen som skulle göra så, säger en före detta elev.
Enligt honom är det inte ens klarlagt att den inblandade eleven föll i trappan eller att han skadade handen vid ett sådant fall. Däremot skulle läraren ha brutit fingret när eleven började slå mot honom.
De tycker också att rektorn har fäst alldeles för mycket avseende vid elevens sida av saken och inte tagit i beaktning elevens eget störande beteende.
– Jag tycker rektorn är en riktig fegis, varför avskedar de läraren innan de har hunnit utreda vad som verkligen hände? säger den tidigare eleven.
Att det finns en polisanmälan i ärendet, gjord av den inblandade eleven, bekräftar närpolischef Matts Nilsson vid Järpenpolisen till LT.
Det är allt han kan säga i nuläget.
– Men det kommer att bli en polisutredning, säger Nilsson som också finner det lite märkligt att skolledningen avskedade läraren utan att invänta resultatet av utredningen.

Mer läsning

Annons